Minileningen en flitskredieten Snel geld nodig? Is een minilening of flitskrediet dan wel verstandig?

Minilening
fiets
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
709 keer bekeken

Wasmachine kapot, fiets gestolen of een andere financiële tegenvaller? Op verschillende websites kun je gemakkelijk een klein bedrag lenen zonder dat je bij het BKR geregistreerd staat. Handig… of niet? Er zitten namelijk ook nadelen aan deze minileningen of flitskredieten.


Wat is een minilening of flitskrediet?

Een minilening of flitskrediet is een snelle lening van maximaal duizend euro. De looptijd van de lening is meestal dertig dagen en maximaal drie maanden. Je kunt de lening online en soms zelfs per sms afsluiten. Vaak staat het geld nog dezelfde dag op je rekening.

Voordelen

Het grote voordeel van een minilening of flitskrediet is dat je snel geld hebt. Omdat het hierbij gaat om leningen van maximaal duizend euro worden deze bovendien niet geregistreerd bij het BKR.

Nadelen

Vaak betaal je een hoge rente over een minilening of flitskrediet (ongeveer vijftien procent). Is er geen hoge rente, dan zijn er vaak andere bijkomende kosten. Denk hierbij aan geld dat je betaalt voor de garantiestelling, advies over verzekeringen en het met spoed overboeken van het leenbedrag. Daarnaast moet je vaak hoge boetes betalen wanneer je het geld niet op tijd terugbetaalt.

Waar moet je op letten?

De afgelopen jaren onderzocht de AFM verschillende aanbieders van minileningen. Veel aanbieders bleken de wet te overtreden. Verstrekkers van een minilening of flitskrediet moeten zich – net als andere kredietverstrekkers – houden aan de regels van consumentenkrediet en in het bezit zijn van een AFM-vergunning. Wil je zeker weten dat een aanbieder betrouwbaar is, check dit dan.


Ga je voor een lening, welke past bij jou?