Minder rente betalen dankzij overstappen Marianne stapte over naar een andere kredietverstrekker

Overstappen van lening
vrouw in auto
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
722 keer bekeken

Marianne (47) sloot in 2013 een doorlopend krediet af voor de aankoop van een nieuwe auto. Door de hoge rente ging het aflossen haar niet snel genoeg. Daarom stapte ze over naar een andere kredietverstrekker. Marianne: “Een goede keuze. Een nieuwe aanbieder en veel lagere rente.”


Toen haar Seat het begaf, had Marianne geen geld voor een nieuwe auto. Daarom besluit ze voor één keer een doorlopend krediet af te sluiten. Marianne vertelt: “Voor mijn werk als kraamverzorgster ben ik veel op pad. Een auto is echt onmisbaar. Ik had direct een nieuwe nodig, maar niet genoeg spaargeld.”

Ik sloot een doorlopend krediet af van 15.000 euro

Extra geld achter de hand

“Voor geld klopte ik aan bij mijn bank. Ik had verder niet naar andere aanbieders gekeken want ik was tevreden over mijn bank en het leek me dus prima om daar te lenen. Ik had zo’n 12.000 euro nodig maar ik sloot een doorlopend krediet af van 15.000 euro. Dat leek me handig voor als ik nog eens geld nodig had. Ik zou het geld alleen opnemen als het absoluut niet anders kon, sprak ik met mezelf af.”

Toch meer opnemen

“Ik kocht een auto en nam 12.000 euro van het krediet op. Ik loste zo’n 200 euro per maand af. Dat lukte net, meer kon ik echt niet missen. In de periode nadat ik het krediet had afgesloten nam ik af en toe tóch geld op van de resterende 3.000 euro. Dom, mijn schuld werd alleen maar hoger.”

Geld besparen

“Het aflossen was met een maandbedrag van 200 euro nog niet eens het probleem. Ik bespaarde op allerlei kostenposten, zoals boodschappen, tijdschriften en de krant. Ik nodigde vrienden bij mij thuis uit voor een etentje in plaats van aan te schuiven in een restaurant. Erg jammer, maar geen groot probleem. Ik had zélf die lening afgesloten. Dan moest ik ook de gevolgen voor lief nemen, vond ik.”

Aflossen ging mij niet snel genoeg

Honderden euro’s weg

“De rente die ik over de lening betaalde zat me echter wél dwars en dat gevoel werd steeds sterker. Door de rente ging het aflossen me niet snel genoeg. Ik betaalde 9% rente. Het idee dat ik jaarlijks honderden euro’s weggooide vrat meer en meer aan me. Dat moest goedkoper kunnen, dacht ik bij mezelf.”

Op zoek naar ervaringen

“Ik zocht op internet naar ervaringen van anderen om te kijken hoe zij hiermee om gingen. Op een forum las ik het verhaal van iemand in een soortgelijke situatie. Iemand anders gaf als reactie de tip ‘oversluiten’. Je stapt dan over naar een andere partij. Je leent daar geld waarmee je de huidige lening aflost, tegen een lagere rente.”

Oversluiten werd kosteloos voor mij geregeld

Kosteloos overstappen

“Op het forum werd ook een aanbieder genoemd. Ik nam een kijkje op de website en de rente was inderdaad zo’n 4% lager. Na nog meer rondgekeken te hebben bleek dat dit de voordeligste aanbieder was. Het oversluiten werd kosteloos voor me geregeld en gelukkig hoefde ik geen boeterente te betalen aan mijn bank. Soms moet dat als je vervroegd aflost. In mijn geval was dit gelukkig niet aan de orde omdat het een doorlopend krediet betrof.”

Eerst kijken dan kiezen

“De lening is nog steeds niet afbetaald. Maar het geef mij heel veel rust dat ik minder rente betaal. Dat is mij heel veel waard. Mijn tip voor anderen is om goed te kijken naar de aanbieders voordat je een lening afsluit. Ik koos klakkeloos voor mijn eigen bank omdat ik daar mijn rekeningen ook had lopen. Maar dat wil dus niet zeggen dat ze daar de beste voorwaarden hebben voor een lening. Oriënteer je dus goed en vraag rond in je vriendenkring naar ervaringen, of kijk op internet voor ervaringen van anderen. Zo voorkom je dat je veel geld verspilt aan rente.”


Overstappen naar Freo kan gemakkelijk en snel. Bereken hier het verschil.