“Mag ik een portie lamsvlees? Dan bespaar ik deze week op koekjes” Dit geef jij dagelijks uit aan voeding!

supermarkt
4790 keer bekeken

Eten en drinken: we kunnen niet zonder en genieten er graag met volle teugen van. Hoeveel is ‘normaal’ om uit te geven aan verantwoorde voeding per dag?


Wat een huishouden dagelijks aan voeding uitgeeft, blijkt nog niet zo makkelijk te berekenen. Het hangt af van het inkomen en het aantal personen in het huishouden. En natuurlijk hoe belangrijk je eten en drinken vindt! We stelden deze vraag aan een paar mensen. Wat ligt er standaard in hun koelkast en waar kunnen ze best op besparen? Een paar reacties:

  • Mark (42): “Ik heb altijd verse groenten, vlees, vis en een fles melk in mijn koelkast staan. Daar zou ik nooit op besparen. Waar ik makkelijk op kan besparen zijn koekjes, snoep en de zakjes voorgesneden groenten uit de supermarkt. Die zijn lekker makkelijk, maar eigenlijk heel duur.”
  • Tessa (31): “Ik bespaar nooit op voeding. Ik vind het belangrijk om gevarieerd te eten. Dagelijks lekker verse groenten en vlees. Vooral voor mijn zoontje vind ik het belangrijk dat ik babyvoeding koop van een A-merk. Die melkpoeder is niet goedkoop, maar ik heb er wél een beter gevoel bij. Dat ik daardoor minder geld overhoud voor andere dingen vind ik niet erg.”
  • Ronald (54): “Het enige dat ik niet kan missen is vlees. Ik ben gek op lamsvlees! Ook zou ik niet snel besparen op groenten, al merk ik dat die vaak in de koelkast blijven liggen. De grootste besparing zou zijn als ik maar één keer per week boodschappen zou doen in plaats van dagelijks. Dat is mijn goede voornemen voor 2015.”

Dagelijkse voedingskosten

Maar wat is ‘normaal’ om uit te geven aan voeding? Het Nibud berekende met cijfers van het Voedingscentrum wat de dagelijkse kosten zijn per persoon bij verschillende huishoudgroottes*. Aan de hand van de tabel kun je aflezen hoeveel jouw gezin gemiddeld uitgeeft.

Hoeveel jouw gezin dagelijks uitgeeft aan voeding is dus makkelijk te berekenen. Stel een gezin bestaat uit een vader en een moeder (beide jonger dan 65 jaar), een kind van 8 en een kind van 9 jaar oud. Ze zijn in totaal met vier personen. Per dag besteed het gezin dan: € 4,74 + € 4,31 + € 2,87 + € 3,69 = € 15,61.

Tips bij een bijna lege koelkast

Deze gemiddelden zijn handig om te weten, maar waarschijnlijk ligt je koelkast op dit moment al vol lekkers. Wist je dat je dan nog steeds kunt besparen? Deze tips gaan je zeker helpen:

  • Gooi jij ook vaak de helft van een stronk broccoli weg? Of een gedeelte van een ui omdat deze teveel is? Deze ‘left overs’ zijn erg lekker om te gebruiken in een zomers groentesoepje. Het enige dat je nog nodig hebt is een bouillonblokje.
  • Oud brood smaakt vaak taai. Stop het brood even in de oven met wat olijfolie en zeezout en je hebt ’s avonds een lekkere snack.
  • Leng frisdrank of wijn aan met een beetje kraanwater. Zo hoef je wekelijks minder dure pakken frisdrank in te slaan.
  • Let tijdens het koken op de grootte van de porties. Alles wat je kookt, niet opeet en vervolgens weggooit is geldverspilling. Maak er een sport van om steeds zo efficiënt mogelijk te koken.
  • Gebruik het laatste stukje van je blok kaas om geraspte kaas van te maken. Lekker voor op de pizza, tosti of macaroni.

Eten en drinken: we kunnen niet zonder en genieten er met volle teugen van! Heb jij slimme tips hoe je op boodschappen kunt besparen? Laat het ons weten!