Luxe kerstdiner voor weinig geld

Kerstmis
kerstdiner
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
796 keer bekeken

Kerstmis staat voor het gezellig samen zijn. Traditiegetrouw gaat dit bij de meeste families gepaard met een overheerlijk kerstdiner. Maar als je niet veel te besteden hebt, kun je dan wel een luxe kerstdiner organiseren? Ja, dat kan heel goed. Met deze tips kun jij voordelig voor een prachtig diner zorgen.


Voorbereid aan de slag

Bedenk eerst: wat ga ik maken? Door hier verstandig mee om te gaan, bespaar je al veel geld. Bekijk eens de aanbiedingsfolder en ga alleen voor seizoensproducten. In de winter betaal je bijvoorbeeld veel voor aardbeien. Dus maak in plaats van een aardbeienbavaroise eens een heerlijk dessert met mandarijnen.

Slim boodschappen doen

De volgende stap voor een voordelig kerstdiner: slim boodschappen doen. Maak voornamelijk gebruik van huismerken. Dit scheelt aanzienlijk in je portemonnee en het verschil in kwaliteit is voor veel producten minimaal. Kijk nu al of het vlees van jouw gerechten toevallig in de aanbieding is. Zo ja, inslaan, invriezen en profiteren!

Kerstdecoratie

Natuurlijk is een mooi gedekte tafel ook belangrijk. Maar waarom zou je dure decoratie kopen bij bijvoorbeeld een tuincentrum? Kijk eens in je tuin en maak een mooie winterschaal met hulst, mos en dennentakken. Een paar kerstballen erin en je hebt een prachtige tafelversiering. Een paar waxinelichtjes op tafel en de kerstsfeer is daar.

Servies

Je hoeft echt geen duur kerstservies aan te schaffen. Heb je niet genoeg borden? Leen dan wat bij vrienden, ga naar een rommelmarkt of de Action en haal voor weinig geld nog wat servies. Zorg voor schaaltjes en bordjes. Deze kun je goed gebruiken voor bijvoorbeeld sausjes, aardappels en salade. Dat maakt het geheel feestelijk. Met de juiste presentatie van je eten maak je immers al een goede indruk.

Een luxe uitstraling creëren

Bijna ieder gerecht kun je een luxe uitstraling geven. En nee, dan hoeft het dus niet duur te zijn. Zorg voor een mooie opmaak van de borden. Strooi bijvoorbeeld wat patatkruiden en verse tijm over je gebakken aardappels en voilà, het ziet er luxe uit. Of serveer je kant-en-klare soep in een mooi schaaltje en gooi enkele croutons in de soep of leg er voorzichtig een stukje stokbrood in met gegratineerde kaas.

Kosten delen

Spreek met elkaar af dat jullie bijvoorbeeld per gezin een gang voorbereiden. Dit is leuk en ook nog eens voordelig. Je hoeft dan maar ingrediënten voor één gerecht te kopen en het scheelt tijd met het maken/koken. Daarnaast word je misschien wel verrast door de keuze en combinatie van de verschillende gerechten.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Een kerstdiner zonder kalkoen of wild is prima mogelijk. Kerst-gerelateerd vlees is vaak duur. Haal eens een stukje vlees dat je normaal ook koopt en maak hier iets bijzonders van. Neem een lapje vlees en smeer hier een groentevulling op. Rol het op en het ziet er feestelijk uit. En het is nog lekker ook.