Lift mee en bespaar geld op streamingdiensten Deel je online abonnementen met vrienden

Online abonnementen
streaming
door Annemijn Coenen
33120 keer bekeken

Spotify en Netflix: het walhalla voor elke muziek- en serieverslaafde. Dankzij deze online streamingdiensten kun je de hele dag door je favoriete muziek luisteren. Of hoef je nooit meer een aflevering te missen van je favoriete serie. Maar.. bij elkaar kosten de abonnementen een aardige duit. Kun je meeliften op een online abonnement?


Streamingdiensten werken met behulp van het world wide web. Dat betekent dat je muziek of series op elk apparaat kunt afspelen die verbonden zijn met internet. Met één account kun je dus op elk gewenst apparaat je favoriete serie of muziek afspelen. En daardoor kun je óók makkelijk je abonnement delen met een vriend of vriendin.

Het delen van een account betekent ook delen in de abonnementskosten. Dat kan maandelijks euro’s schelen. Let bij het delen van een account op dat je nog steeds op ieder gewenst moment je favoriete muziek of films kunt afspelen. Welke abonnementen zijn wél deelbaar en welke niet? We zetten ze op een rijtje.

1. Netflix

Films en series kijken wanneer het jou uitkomt voor een vaste prijs per maand. Dat is in een notendop wat Netflix is. Netflix heeft drie abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn. Het normale abonnement kost maandelijks € 9 en kun je op 2 verschillende apparaten tegelijkertijd afspelen.

Het goedkopere abonnement van € 8 kun je maar op één apparaat afspelen en alleen in sd-kwaliteit. Daarnaast heb je nog een familieabonnement van € 12 per maand. Met dit account kun je op vier verschillende apparaten tegelijkertijd kijken.

2. Spotify

Met Spotify krijg je toegang tot een muziekcollectie van miljoenen nummers. Je hebt een gratis variant en een abonnement van € 10 per maand. De betaalde variant biedt een aantal voordelen. Zo bevat deze geen reclames, heeft een iets betere geluidskwaliteit en je kunt nummers opslaan om ze later offline te beluisteren.

Elk Spotify-account kun je maar op één apparaat tegelijkertijd beluisteren. Doe je het op meerdere kanalen, dan stopt het apparaat met afspelen die als eerste aan is gezet. Account sharing heeft dus geen voordeel.

3. Deezer

Deezer is naast Spotify de meest populaire muziekstreaming-service in Nederland. Met de gratis variant kun je een jaar lang gratis muziek luisteren, daarna nog 2 uur per maand. De betaalde varianten bieden ongeveer dezelfde voordelen als Spotify.

Ook bij een Deezer-account kun je maar op één apparaat tegelijkertijd muziek luisteren. Het delen van een abonnement geeft geen voordeel.

4. HBO

Op HBO kun je onbeperkt films en series kijken voor een vast bedrag per maand. Dit doe je via je digitale televisieaanbieder. Een abonnement van HBO kost maandelijks rond € 15. Klanten kunnen per abonnement 3 programma’s tegelijkertijd kijken. Het abonnement leent zich dus prima om met twee vrienden af te sluiten.

Is account sharing legaal?

Veel aanbieders worstelen nog met het fenomeen account sharing. Logisch, want ze lopen inkomsten mis als klanten hun inloggegevens delen. Toch laten HBO en Netflix aan het Eindhovens Dagblad weten dat ze voorlopig geen stappen ondernemen. Ze denken dat het aantal mensen die een account deelt wel meevalt. Account sharing blijft dus voorlopig legaal.


Steeds vaker delen Nederlanders hun online betaalzenders met een vriend of vriendin. Dit kan maandelijks een paar euro schelen.