Liever krap leven dan rood staan? (deel 5) Zo denken 5 generaties Nederlanders daarover!

roodstaan
vijftiger
door Annemijn Coenen
591 keer bekeken

Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Leef je bijvoorbeeld aan het eind van de maand heel zuinig of sta je liever een tijdje rood? We leggen vijf gelddilemma’s voor aan vijf generaties. Deze keer het woord aan vijftiger Gerard (55).


Gerard werkt bij een grote verzekeraar en is vader van twee tieners. In zijn vrije tijd geeft hij graag geld uit aan nieuwe gadgets.

Dilemma 1: Liever krap leven dan rood staan?

Gerard: “Toen ik jonger was, had ik geen enkele moeite met rood staan. Lang leve de lol! Naarmate je ouder wordt en meer verantwoordelijkheden krijgt, verandert dat. Op mijn betaalrekening wil ik niet rood staan. Dat geeft me een ongemakkelijk gevoel. Dan liever wat minder uitgeven.”

Dilemma 2: Bij een nieuwe aankoop altijd pingelen of het volledige bedrag betalen?

“Dat hangt er een beetje vanaf. Bij grote aankopen vraag ik meestal wel of er iets aan de prijs kan worden gedaan. Gek genoeg denk ik dat het makkelijker is om te onderhandelen over de prijs van een wasmachine dan over de prijs van een ipad. Terwijl ze zo’n beetje hetzelfde kosten. Ik denk dat veel mensen dat gevoel hebben.”

Dilemma 3: Een auto op afbetaling of wachten tot je genoeg geld hebt gespaard?

“Een auto is in mijn geval een must. Ik kan niet zonder. Dus als er een andere moet komen, dan komt-ie er. En als ik ‘m niet direct kan betalen, dan maar op afbetaling.”

Dilemma 4: Liever een groot, maar duur huis of een kleine woning en maandelijks geld over?

“Ik zou willen dat je me die vraag voor de financiële crisis had gesteld! Ik heb in 2008 een behoorlijk prijzig huis gekocht. Ik zou dat nu niet meer doen. Liever een kleinere woning en maandelijks geld over, dus.”

Dilemma 5: Huidige leningen laten doorlopen of jaarlijks uitpluizen of je kunt overstappen?

“Als ik heel eerlijk ben, dan is uitpluizen van financiële voordeeltjes niet echt mijn ding. Zou ik wel moeten doen, want ik geloof best dat je flink kunt besparen op je lening.”


Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Gewoonovergeld legt vijf gelddilemma’s aan vijf generaties voor.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo