Liever krap leven dan rood staan? (deel 4) Zo denken 5 generaties Nederlanders daarover!

roodstaan
veertiger
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
364 keer bekeken

Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Leef je bijvoorbeeld aan het eind van de maand heel zuinig of sta je liever een tijdje rood? We leggen vijf gelddilemma’s voor aan vijf generaties. Deze keer het woord aan veertiger Jan (42).


Jan is veeboer en woont met zijn vrouw en zoon in een grote woonboerderij.

Dilemma 1: Liever krap leven dan rood staan?

Jan: “Ik zou liever krap willen leven dan rood staan. Want ja, van rood staan krijg je het op den duur vanzelf krap. Voor ons is rood staan onvermijdelijk als ik kijk naar hoe vaak wij pinnen. Het geld vliegt bijna ongemerkt van je bankrekening. We staan nu elke maand ongeveer tweehonderd euro in de rode cijfers. Dat vind ik best overbrugbaar. Ik zou wel geld van mijn spaarrekening kunnen overmaken om het tekort op te vullen, maar een maand later heb ik dan waarschijnlijk toch een tekort. Ik bewaar mijn spaargeld dan liever voor noodgevallen.”

Dilemma 2: Bij een nieuwe aankoop altijd pingelen of het volledige bedrag betalen?

“Dat ligt aan het product wat je wilt kopen. Voor een hamburger bij McDonalds hoef je het niet te proberen, maar pingelen bij een telefoonabonnement loont zeker. Ik heb jaren korting gekregen bij mijn internet- en telefoonabonnement. Tot ik ineens te horen kreeg dat ik te vaak had gepingeld. Toen ben ik overgestapt naar de concurrent. Nu geniet ik weer van een goedkoop abonnement.”

Dilemma 3: Een auto op afbetaling of sparen tot je genoeg geld hebt?

“Je schrijft zo snel af op een auto, dat het nooit een slimme investering is. Daarom zou ik er nooit een kopen op afbetaling. Daar kun je jaren aan vast blijven zitten. Als ik een nieuwe auto nodig heb, dan gebruik ik drie potjes: tweeduizend euro spaargeld, de opbrengst van mijn oude auto en ik leen wat geld bij een kredietverstrekker. Voor mezelf maak ik de afspraak dat ik het geleende geld in maximaal 2 jaar wil afbetalen.”

Dilemma 4: Liever een groot, maar duur huis of een kleine woning en maandelijks geld over?

“Ik heb nu een groot en duur huis. Dat is een keuze die mijn vrouw en ik ooit hebben gemaakt. We zijn allebei echte buitenmensen en hebben niet veel extraatjes nodig. We vinden het belangrijker om écht fijn te wonen!”

Dilemma 5: Huidige leningen laten doorlopen of jaarlijks uitpluizen of je kunt overstappen?

“Ik heb een verzekeringsagent in de arm genomen die voor mij op zoek gaat naar voordelige leningen en verzekeringen. Ik zit in zijn collectief met 600 andere mensen. Door zijn grote klantenbestand kan mijn verzekeringsagent een sterke vuist maken naar veel verzekeraars. Het scheelt tientallen euro’s per jaar. Ik krijg een goedkope deal in ruil voor een marge dat de verzekeraar hem betaalt. We winnen allebei.”


Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Gewoonovergeld legt vijf gelddilemma’s aan vijf generaties voor.