Liever krap leven dan rood staan? (deel 2) Zo denken 5 generaties Nederlanders daarover!

roodstaan
twintiger
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
333 keer bekeken

Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Leef je bijvoorbeeld aan het eind van de maand heel zuinig of sta je liever een tijdje rood? We leggen vijf gelddilemma’s voor aan vijf generaties. Deze keer het woord aan twintiger Nikita (22).


Nikita studeert dit jaar af en woont samen met haar vader in Geldrop. Naast haar studie heeft ze een bijbaantje bij een bouwmarkt en betaalt daar haar boodschappen van.

Dilemma 1: Liever krap leven dan rood staan?

Nikita: “Absoluut het eerste. Ik zou het echt naar vinden als ik rood zou staan. Mijn zus en vader hebben in het verleden geldproblemen gehad en daar ben ik erg van geschrokken. Als je eenmaal rood staat, dan is de verleiding groot om je verder in de schulden te werken. Dan denk je al gauw ‘dat ene tientje extra maakt nu ook niks meer uit’. Dat kan grote problemen geven.”

Dilemma 2: Bij een nieuwe aankoop altijd pingelen of het volledige bedrag betalen?

“Ik betaal altijd het volledige bedrag. Het is toch een beetje raar als je pingelt op kleine aankopen, zoals je boodschappen. Ik heb er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan. Maar… als ik ooit een auto zou kopen, dan zou ik waarschijnlijk iemand meenemen die voor mij kan pingelen. Ik vind dat ik daar nu nog iets te weinig van af weet.”

Dilemma 3: Een auto op afbetaling of doorsparen tot je genoeg geld hebt?

“Ik denk doorsparen voor een splinternieuwe. Ik heb mijn rijbewijs nog niet, laat staan een auto. Ik ga liever met het openbaar vervoer. Mocht ik ooit voor mijn werk ver moeten reizen, dan ben ik sneller bereid om naar een andere stad te verhuizen.”

Dilemma 4: Liever een groot, maar duur huis of een kleine woning en maandelijks geld over?

“Een kleine woning! Geen twijfel mogelijk. Ik voel me gelukkig in een klein huis. Zelfs als ik de loterij zou winnen, dan zou ik nog kiezen voor een rijtjeshuis.”

Dilemma 5: Huidige leningen laten doorlopen of jaarlijks uitpluizen of je kunt overstappen?

“Ik heb geen leningen, maar ik bel wel altijd op 31 december naar mijn zorgverzekeraar om te vragen of ik korting kan krijgen. Twee jaar geleden belde ik m’n verzekeraar op of er een bepaalde fysiotherapeut in mijn pakket zat. Hoewel ik niet belde voor korting, bood de verzekeringsdame me direct 10% aan op mijn zorgverzekering. Een aangename verrassing! Ik betaal nu € 76,50 per maand in plaats van € 85! Het scheelt toch een dikke honderd euro per jaar! Reden genoeg om elk jaar even te bellen met mijn zorgverzekeraar. ”


Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Gewoonovergeld legt vijf gelddilemma’s aan vijf generaties voor.