Liever krap leven dan rood staan? (deel 1) Zo denken 5 generaties Nederlanders daarover!

roodstaan
tiener
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
528 keer bekeken

Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Leef je bijvoorbeeld aan het eind van de maand heel zuinig of sta je liever een tijdje rood? We leggen vijf gelddilemma’s voor aan vijf generaties. Deze keer het woord aan tiener Sterre (18).


Sterre is onlangs verhuisd naar Groningen voor haar studie. Ze woont in een studentenhuis en regelt voor het eerst haar eigen financiën.

Dilemma 1: Liever krap leven dan rood staan?

Sterre: “Ik leef liever krap. Ik word zenuwachtig als ik rood zou staan. Dan denk ik de hele dag over manieren hoe ik weer in de groene cijfers kom te staan. Nee, niks voor mij. Als de nood écht hoog is, zou ik eerder een paar tientjes lenen van mijn ouders.”

Dilemma 2: Bij een nieuwe aankoop altijd pingelen of het volledige bedrag betalen?

“Op de markt durf ik wel te pingelen, maar in een winkel doe ik dat echt niet. Is dat normaal om te doen? Ik vergelijk wel altijd de prijzen via vergelijkingssites. Toen ik laatst een nieuwe laptop nodig had, ben ik eerst op zoek gegaan naar de beste deal. Die was zo goedkoop, dat ik waarschijnlijk toch niks van de prijs had afgekregen.”

Dilemma 3: Een auto op afbetaling of wachten tot je genoeg geld hebt gespaard?

“Een auto kopen op afbetaling. Ik heb echt geen spaargeld om zo’n grote aankoop te kunnen doen. Nu kan ik nog even vooruit met mijn ov-chipkaart, maar als ik straks écht een auto nodig heb, dan maar op afbetaling.”

Dilemma 4: Liever een groot, maar duur huis of een kleine woning en maandelijks geld over?

“Van een groot huis word je zelden gelukkig, maar van leuke uitjes wel! Dus dan kies ik voor een klein huis. Nu kan ik er lekker van op stap en leuke spulletjes kopen. Maar als ik straks kinderen krijg, dan denk ik er waarschijnlijk anders over.”

Dilemma 5: Huidige leningen laten doorlopen of jaarlijks uitpluizen of je kunt overstappen?

“Naast mijn studielening heb ik geen leningen. Maar als ik heel eerlijk ben, dan is het uitpluizen van leningsvoorwaarden niets voor mij. Daar ben ik veel te ongeduldig voor. Ik zou het eigenlijk wel moeten doen, maar waarschijnlijk schuif ik zoiets eeuwig voor me uit.”


Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Gewoonovergeld legt vijf gelddilemma’s aan vijf generaties voor.