Leven met een BKR-registratie Thomas vertelt waar hij tegenaan loopt

Bureau Krediet Registratie
bkr
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1496 keer bekeken

Ruim 750.000 mensen hebben een betalingsachterstand op hun krediet. Het Bureau Krediet Registratie in Tiel registreert deze gegevens. Thomas uit Den Dolder is een van de zovelen die BKR geregistreerd is. Wat houdt dit voor hem in? Openlijk vertelt hij zijn verhaal. Maar eerst leggen we in het kort uit wat het BKR nu eigenlijk doet.


Het BKR helpt voorkomen dat iemand te veel financiële verplichtingen aangaat. Dit doen zij door organisaties te informeren over de kredieten die iemand op dat moment heeft lopen of de afgelopen vijf jaar heeft gehad. Ook melden zij wanneer er betalingsachterstanden zijn. Hierdoor kunnen organisaties beter beslissen of het verantwoord is om iemand een krediet te verstrekken.

Wat betekent dit voor Thomas?

Thomas vertelt: “Mijn registratie heeft invloed op mijn hele leven. Bij veel financiële instanties krijg ik standaard een ‘nee’ omdat ik deze registratie heb. Ik snap het principe van de registratie wel en ik sta hier ook achter, maar deze registratie is niet eens mijn schuld! Dat maakt het voor mij wel zuur.”

Hoe kom je aan de registratie?

De ex van Thomas bestelde kleding en andere spullen bij een groot online warenhuis. Hij vertelt: “Het woonadres waar ze op bestelde stond op mijn naam. Toen zij bij mij wegging, had ik ineens duizenden euro’s schuld. Mijn ex heeft alles meegenomen en nooit betaald. De spullen waren op mijn huisadres afgeleverd, dus ik was verantwoordelijk volgens het warenhuis.”

Waar loop je zoal tegenaan?

Thomas: “Vorig jaar wilde ik mijn langgekoesterde droom laten uitkomen, een eigen zaak. Een inschrijving bij de KvK was zo geregeld. Toen ik bij de bank aankwam om een zakelijke rekening te openen, kreeg ik te horen dat dit niet mogelijk was vanwege mijn registratie. Ik kon mijn eenmanszaak dus op mijn buik schrijven.”

Heb je nog meer voorbeelden?

Thomas zegt: “De totale schuld van mijn ex heb ik inmiddels afgelost. Toch sta ik nog voor vijf jaar lang geregistreerd. Hierdoor kan ik de aankomende jaren geen leningen afsluiten. Ik wil graag een huis kopen, maar dat zit er niet in. Toen ik op vakantie ging naar het buitenland, wilde ik een creditcard aanvragen. Helaas was ook dit niet mogelijk.”