Overstappen: punten om op te letten

Overstappen
oversluiten
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
241 keer bekeken

Als je verschillende leningen hebt, kun je ervoor kiezen om deze over te sluiten naar één lening. Vaak tegen betere voorwaarden en een lagere rente. Maar ook hier zijn er weer punten om op te letten. Welke? Dat lees je hier.


In de meeste gevallen geldt dat één (grotere) lening voordeliger is dan tal van kleine leningen. Hoe komt dat? Bij een hogere lening kunnen kredietverstrekkers vaak een lagere rente bieden. Als je meerdere (kleinere) leningen hebt lopen betaal je over al die leningen afzonderlijk hoge rente. Zeker als het om postorderkredieten en rood staan gaat betaal je vaak een maximale rente van 16%. Terwijl je over een doorlopend krediet of persoonlijke lening vaak zo tussen de 5% en 7% rente betaalt.

Check bij de AFM of de aanbieder een vergunning heeft

Kies een betrouwbare partner

Een lening is vaak een overeenkomst voor jaren. Dus lees de voorwaarden altijd goed door en laat je grondig informeren. Zoek een betrouwbare partner. Bedenk dat een lening tegen 0% rente niet bestaat. Lijkt het té mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook. Kijk in de registers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of de kredietverstrekker een vergunning heeft. Je kunt er dan vanuit gaan dat je met een betrouwbare partij in zee gaat. Of neem eens een kijkje in de waarschuwingslijst . Deze partijen hebben geen vergunning of worden verdacht van frauduleuze praktijken. Vraag ook eens rond bij familie en vrienden naar ervaringen.

Vergelijk, vergelijk… vergelijk!

Op internet vind je tal van vergelijkingssites, zoals Independer. Je kunt hier snel en eenvoudig verschillende leensoorten met elkaar vergelijken. Vul eerst een aantal gegevens in, zoals woonsituatie, soort inkomen en dienstverband. De site zoekt de voordeligste opties. Zorg wel dat je geen appels met peren vergelijkt. Kijk goed naar de looptijd en het rentepercentage. Vergelijkingssites maken hier doorgaans geen onderscheid in maar laten alle looptijden zien.

Risk based pricing: hoe hoger het ‘risico’, hoe hoger de rente
 

Kijk uit voor risk based pricing

Sommige aanbieders hanteren ‘risk based pricing’. Letterlijk betekent dit ‘rente naar risico’. De rente wordt dan bepaald aan de hand van je zogenaamde risicoprofiel. De kredietverstrekker kijkt naar je inkomen en of je ergens anders nog leningen hebt. Hoe hoger het risico is dat jij de lening niet kunt afbetalen, hoe hoger de rente. De kredietverstrekker bepaalt dit zelf, dus is niet over te onderhandelen. Het is een erg ondoorzichtig systeem. Lees hier meer over risk based pricing .

Langere looptijd? Pas op!

Kijk goed naar de voorwaarden van de nieuwe lening. Soms bieden kredietverstrekkers een lening aan met een langere looptijd. Je maandbedrag wordt dan weliswaar lager, maar aan het eind van de rit ben je alsnog duurder uit. Je betaalt immers voor een langere periode af.

Bij oversluiten los je vervroegd af, houd rekening met een boeterente

Boeterente bij aflopende lening

Bij overstapen los je al je leningen vervroegd af met een nieuwe lening. Maar bij een aflopende lening verwacht een kredietverstrekker echter bepaalde inkomsten. Omdat jij vervroegd aflost loopt hij die inkomsten (deels) mis. Er bestaat kans dat je daarom een renteboete moet betalen.

Hogere lening: laat je niet verleiden

Ten slotte kan het verleidelijk zijn om gelijk maar een hogere lening af te sluiten. Makkelijk: zo heb je bij een tegenvaller tóch nog wat extra geld achter de hand. Mijn tip? Doe dit niet. Je kiest er natuurlijk niet voor niets voor om over te stappen. Bovendien betaal je waarschijnlijk meer rente en hoe lager de lening, hoe sneller je schuldenvrij bent!


Kan jouw rente omlaag? Check het hier!