Lening aanvragen: tips van expert Charlene Let op de acceptatiecriteria

Acceptatiecriteria
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2700 keer bekeken

Je wilt een lening afsluiten, maar wat gebeurt er eigenlijk nadat je een aanvraag hebt gedaan? Charlene van Buren is acceptant bij kredietverstrekker Freo en vertelt wat je kunt verwachten, welke voorwaarden zoal gelden én ze geeft handige tips.


Als acceptant houdt Charlene zich dagelijks bezig met aanvragen voor leningen. Charlene: “Ik beoordeel of de gevraagde lening past bij de situatie van de aanvrager en of deze verantwoord is. Dat doe ik door gegevens als inkomen, hypotheek- of huurkosten en BKR-registratie te vergelijken met de gewenste lening.”

Je kunt online een aanvraag doen

Online aanvraag doen

Als acceptant komt Charlene zelf niet direct in contact met jou als aanvrager. Ze legt uit: “Bij ons kun je online een aanvraag doen. Je vult onder meer in hoeveel je wilt lenen en wat je maandelijks kunt aflossen. Zodra je de aanvraag instuurt krijg je een pop-up te zien. Daarin zie je of je aanvraag direct wordt afgewezen of voorlopig wordt goedgekeurd.”

Aanvraag doornemen

“Na de online aanvraag belt binnen 24 uur één van mijn collega’s je op. Hij of zij neemt de aanvraag nog eens helemaal met je door. Je persoonsgegevens worden gecontroleerd en ook wordt de gewenste leenvorm en het leendoel doorgenomen.”

Let op: de voorlopige offerte betekent niet dat je al groen licht hebt voor een lening

Voorlopige offerte en gegevens opsturen

“Na dit gesprek sturen we een voorlopige offerte op, met daarin informatie over de leenvorm, het krediet- en maandbedrag en het rentepercentage. Let goed op: Dit is echt een voorlopige offerte, je hebt dan nog géén groen licht voor een lening. We vragen je eerst om deze offerte te ondertekenen en samen met een paar extra gegevens te retourneren, denk aan een kopie van legitimatiebewijs, een bankafschrift van huur- of hypotheekafschrijving en een recent loonstrookje. Wij moeten de offerte daarna nog goedkeuren. Pas bij een schriftelijke bevestiging per mail van ons is de lening definitief.”

Alimentatie betalen

Charlene vult aan: “Welke gegevens je precies op moet sturen kan per situatie verschillen. Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Ben je bijvoorbeeld in de laatste 12 jaar gescheiden? Dan vragen we je ook een kopie van het echtscheidingsconvenant mee te sturen. Dat doen we omdat de hoogte van eventuele alimentatie van invloed kan zijn op het leenbedrag. Het kan natuurlijk ook zijn dat je geen nieuwe lening aanvraagt, maar een bestaande lening naar ons wilt oversluiten. Dan vragen we je ook om een aflosnota of het meest recente kredietoverzicht.”

We willen zeker weten dat de lening verantwoord is

Acceptatiecriteria

“Nadat je de offerte hebt ondertekend en met bijhorende documenten terug hebt gestuurd, komt de aanvraag bij mij en mijn collega’s terecht. Omdat we willen dat een lening verantwoord is en zeker willen weten dat je de maandtermijn kunt betalen, gelden er zogenaamde acceptatiecriteria.” Hieronder vind je de 3 belangrijkste op een rij:

1. Vast inkomen

Je moet kunnen laten zien dat je een vast inkomen hebt, zoals salaris of pensioen. Met alleen studiefinanciering kom je niet in aanmerking voor een lening.

2. Positieve BKR-registratie

Ook met een negatieve BKR-registratie kom je helaas niet in aanmerking voor een lening.

3. In staat zijn om netjes te betalen

Uit alle documenten en gegevens die je aanlevert (afschriften, loonstrookjes) moeten we kunnen opmaken dat je de lening netjes zult betalen.

Je kunt een doorlopend krediet afsluiten tot je 65e 

Maximale leeftijd

Daarbij geldt er ook een maximale leeftijd voor het aanvragen van een lening, vertelt Charlene. “Een doorlopend krediet mag je tot 65 jaar afsluiten. Daarna moet je altijd beginnen met aflossen. Bij een persoonlijke lening ligt dit op 69,5 jaar. Dat verschil heeft te maken met de leenvorm: bij een doorlopend krediet kun je telkens weer opnemen. Bij een persoonlijke lening los je maandelijks af.

Tips van Charlene

Wil je een lening afsluiten? Doe je voordeel met de tips van Charlene:

1. Doe zelf onderzoek

Bedenk vooraf wat je precies wilt. Wil je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening? Wat zijn de verschillen? Reken ook alvast eens uit wat in jouw situatie het voordeligst is en het beste past bij jouw leendoel.

2. Stel een leendoel vast

Waarvoor heb je de lening nodig en hoeveel heb je dan precies nodig? Leen liever niet meer dan noodzakelijk.

3. Weet wat je inkomen is en wat je vaste lasten zijn

Zo kunnen wij je beter en sneller helpen en vaak zie je zelf dan ook al of je de gewenste lening kunt dragen of niet.

4. Wees niet té enthousiast…

Loop niet te hard van stapel en bedenk dat de lening pas definitief is als je een schriftelijk bevestiging hebt ontvangen! Zo voorkom je dat je veel geld uitgeeft aan een (dure) aankoop en dat de lening dan uiteindelijk alsnóg niet wordt geaccepteerd…


Charlene haar tips in de praktijk brengen? Dat kan !