Lenen bij familie of vrienden: doen of laten?

Onderhands lenen
geld
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
516 keer bekeken

Lenen bij familie of vrienden lijkt een veilige keuze. Je hebt alle vrijheid om zelf de voorwaarden -in goed overleg- vast te stellen. Maar is het verstandig? Ook bij kleinere bedragen kunnen er al snel conflicten ontstaan. Is dit het jou waard?


Als je een zogenaamde onderhandse lening afsluit bij een familielid of vriend, hoef je meestal geen hoge rente af te dragen. En je bepaalt samen wanneer je het bedrag aflost en eventueel in welke termijnen. Ook biedt deze leningsvorm misschien een uitkomst als je geen lening (meer) krijgt bij een kredietverstrekker.

Voordat je van familie of vrienden leent, bekijk eerst eens andere opties

Doen of laten?

Geld lenen van familie of vrienden vraagt wel om een goede afweging. Het kan ongewild spanning op je relatie zetten. Als geld een rol speelt, dan wordt de relatie zakelijker, of je dit nu wilt of niet. Stel jezelf de vraag: wil je de goede verstandhouding op het spel zetten voor geld?

Risico’s bij onderhands lenen

Een goede vertrouwensband lijkt een solide basis om geld te lenen. Je denkt dat geld lenen bij een bekende niet voor problemen zal zorgen. Maar je kunt natuurlijk ruzie krijgen. Een grote kans dat de afspraken ineens niet meer gelden en het geld direct wordt opgeëist. En wat gebeurt er als je het bedrag niet meer kan terugbetalen?

Alternatieven

Voordat je van familie leent, bekijk eerst eens andere opties. Tegenwoordig zijn er kredietverstrekkers die een gunstig rentetarief hanteren. Zo kun je al een doorlopend krediet afsluiten voor 4,6% rente. Ook een persoonlijke lening behoort tot de mogelijkheden. Laat je goed informeren over deze kredietvormen, voordat je overgaat tot een onderhandse lening, met alle risico’s van dien.

Je krijgt geen lening, wat nu?

Als een kredietverstrekker geen lening verstrekt, dan heeft dit meestal een reden. Je moet genoeg geld verdienen om het bedrag terug te kunnen betalen. En je mag in het verleden geen betalingsproblemen hebben gehad. Je moet dus ‘kredietwaardig’ zijn. Als je dit niet bent, wil je dan jouw familielid of vriend het risico laten aangaan dat je het bedrag mogelijk niet (of niet tijdig) kunt terugbetalen?

Ga je lenen bij bekenden? Zet alle afspraken goed op papier

Onderhands lenen

Wil je toch bij een bekende lenen, wees dan kritisch op jezelf. Heb je nog andere leningen? Wordt het ene gat met het andere gevuld? Is er sprake van een chronisch geldgebrek? Weet je zeker dat je het bedrag binnen de afgesproken termijn kunt terugbetalen?

Vastleggen

Als je overgaat tot een onderhandse lening, dan is het verstandig om de afspraken goed op papier te zetten. Dit kan een hoop ellende schelen. Let er op dat je:

  • duidelijke afspraken maakt
  • duidelijk afspreekt welk rentepercentage geldt
  • duidelijk afspreekt hoe en wanneer je aflost
  • alle voorwaarden vastlegt in een contract
  • nooit meer leent, dan nodig is
  • een goed inkomensperspectief hebt, waardoor je zeker weet dat je het bedrag kunt terugbetalen