Kun je gehavend papiergeld nog gebruiken? Als je tientje bijna in tweeën is gescheurd…

Papiergeld
gescheurd eurobriefje
door Annemijn Coenen
33081 keer bekeken

Het overkomt ons allemaal wel eens: een bankbiljet dat scheurt of is meegewassen in je broekzak. Als een plakbandje niet meer helpt, wat levert een gehavend bankbiljet dan nog op?


Wat is dat toch met winkels en gescheurde bankbiljetten? Gescheurde bankbiljetten behouden gewoon hun waarde, maar steeds vaker weigeren winkeliers om het gehavende briefgeld aan te nemen. Dat overkwam mij toen ik een brood wilde kopen bij de bakker. Uiteindelijk betaalde ik het brood met mijn pinpas, maar ik kon mijn gescheurde tientje toch niet zomaar weggooien?

Gescheurd geld omruilen

Na even Googlen kwam ik er al gauw achter dat mijn gescheurde tientje kan worden omgeruild bij de Nederlandse Bank (DNB) in Amsterdam. Of gewoon bij de afdeling Cash Operations van mijn regionale bank. Voor het inwisselen van mijn gescheurde tientje zou ik tien euro op mijn bankrekening terugkrijgen. Hiervoor moest ik eerst het formulier ‘ Aanvraag voor vervanging van beschadigde eurobiljetten ’ invullen, plus een kopie van mijn identiteitsbewijs, mijn handtekening en het gescheurde tientje opsturen. Dat deed ik.

Kleine snippers briefgeld

In mijn tien-eurobriefje zat een flinke scheur, maar wat doe je als je bankbiljet zo beschadigd is dat er een deel mist? Op de website van DNB lees ik dat alleen bankbiljetten worden vergoed die nog voor minimaal 50% van het oorspronkelijke formaat worden aangeboden. Kleine snippers papiergeld kunnen dus niet worden omgeruild.  Deze regel is opgesteld om te voorkomen dat mensen hun bankbiljetten doormidden scheuren en deze voor twee hele nieuwe inleveren.

Drie maanden later

Nu is het drie maanden later en het tientje staat retour op mijn bankrekening. Het duurt dus even voordat je je geld terug hebt. Gelukkig kan ik nu weer met een gerust hart mijn brood betalen. Al betaal ik tegenwoordig liever met mijn pinpas…


Een beschadigd bankbiljet kun je bij De Nederlandse Bank omruilen voor cash op je bankrekening. Dit geldt alleen voor bankbiljetten die voor minimaal 50 procent intact zijn.