Kies de juiste autoverzekering Wat je wél en niet nodig hebt

verzekering
auto
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2228 keer bekeken

Leuk, je gaat een auto kopen. Of je nu kiest voor nieuw of tweedehands, een WA-verzekering is altijd vereist. Maar er bestaan ook andere verzekeringen, zoals beperkt casco en allrisk. Maak een verstandige keuze.


Je kunt kiezen uit drie verschillende autoverzekeringen:

 • WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid)
  Dit is de minst uitgebreide verzekering. Bij een ongeluk wordt alleen de schade vergoed die je bij anderen veroorzaakt. Als autobezitter is een WA-verzekering verplicht.
 • Beperkt casco
  Deze verzekering geldt als uitbreiding op je WA-verzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen onder meer diefstal, ruitschade, storm of hagel. Schade die je zélf veroorzaakt aan je eígen auto, wordt niet vergoed.
 • Allrisk of volledig casco
  De meest uitgebreide verzekering. Hiermee ben verzekerd tegen alle soorten schade, ook aan je eigen auto. Zelfs als het ongeluk je eigen schuld is.

Je ziet, allrisk lijkt vaak de beste en veiligste optie. Je bent immers overal tegen verzekerd. Maar schrik niet van het prijskaartje. Je betaalt gemiddeld zo’n 130 euro per maand. Ten opzichte van 70 voor beperkt casco en 50 euro voor WA.

De hoogte van de premie verschilt sterk per verzekeraar

Let op

De hoogte van de premie is onder meer afhankelijk van het aantal schadevrije jaren, de auto en je leeftijd. Bovendien kan de prijs per verzekeraar sterk verschillen, soms wel tot honderden euro’s per jaar. Op internet vind je verschillende sites om autoverzekeringen te vergelijken, zoals Independer.nl en verzekeringssite.nl.

Eigen risico

Bij de meeste verzekeraars betaal je ook een eigen risico, vaak ligt dit zo tussen de 130 en 150 euro.

Waarde en bouwjaar

Onze tip: kies een verzekering die bij de waarde én het bouwjaar van je auto past. Koop je een gloednieuwe auto? Dan is een allriskverzekering vaak een verstandige keuze. Beperkt casco wordt vaak afgesloten voor auto’s tussen de vijf en acht jaar. Ná acht jaar is de waarde vaak zo ver gedaald dat een WA-verzekering volstaat. Als je bij een oudere auto allrisk afsluit, staat de (hoge) premie waarschijnlijk niet meer in verhouding tot de waarde van je auto.

Een auto op afbetaling? Kies dan voor allrisk!

Hoeveel risico loop je?

Probeer ook in te schatten hoeveel risico je loopt. Ben je veel op de weg te vinden? Dan is het wellicht goed om een uitgebreidere verzekering te kiezen dan wanneer je bijna nooit rijdt. En heb je de auto op afbetaling gekocht? Kies dan een allriskverzekering. Zo voorkom je dat je moet betalen voor een auto die al lang naar de sloop is...

Inzittendenverzekering

Naast de drie ‘basisverzekeringen’ kun je ook kiezen voor een aantal aanvullende verzekeringen, waaronder de inzittendenverzekering. Wat veel mensen niet weten is dat inzittenden onder de verplichte WA-verzekering vallen. Grofweg zijn er 3 situaties mogelijk:

 • Jij als bestuurder veroorzaakt het ongeluk
  Inzittenden krijgen de schade vergoed via de verplichte WA-verzekering.

 • Een andere bestuurder veroorzaakt het ongeluk
  Inzittenden krijgen de schade vergoed via de verplichte WA-verzekering van de andere bestuurder.

 • Het is niet duidelijk wie het ongeluk veroorzaakt
  Dan bestaat er nog een Waarborgfonds van de overheid die de schade uitkeert.

Toch kan een inzittendenverzekering handig zijn om jezelf te verzekeren. Bijvoorbeeld als je zélf tegen een boom rijdt. Dan kun je niemand aansprakelijk stellen, en ook je WA-verzekering dekt deze schade niet. Dan kun je een beroep doen op de inzittendenverzekering. Bekijk zelf of dit voor jou een waardevolle aanvulling is.

Kijk uit voor oververzekering bij rechtshulp

Rechtsbijstandverzekering

Ook wordt vaak gevraagd of je een rechtsbijstandverzekering wilt. Bij een ongeluk heb je dan recht op rechtshulp. Dat kan verstandig zijn. Maar voorkom oververzekering: heb je al een persoonlijke rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking? Dan wordt rechtshulp bij autoschade al gedekt.

No-claimbeschermer

Elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je premie. Dit is de no-claimkorting. Claim je wel schade? Dan vervalt een deel van de korting. Maar met een no-claimbeschermer kun je schade claimen, zonder dat je korting vervalt. Een no-claimbeschermer kost gemiddeld zo’n 5 euro per maand.

Maar let op. Heb je al heel veel schadevrije jaren en krijg je daarom de maximale no-claimkorting? Veel verzekeringsmaatschappijen geven je dan een bonusbescherming. Je mag dan al schade claimen zonder dat de korting vervalt. Een no-claimbeschermer is dan overbodig.

Tot slot denken veel mensen dat je zonder gevolgen de schade kunt claimen. Dat is ook zo, maar alleen bij je huidige verzekeraar blijft de korting hetzelfde. Je schadevrije jaren gaan namelijk wél omlaag. Als je dan wilt overstappen naar een andere verzekeraar, wordt gekeken naar het aantal schadevrije jaren en vervalt de korting alsnog. Je gaat er in no-claimkorting dus wel op achteruit als je overstapt naar een andere verzekeraar.


Leuk, je gaat een auto kopen. Maar welke verzekering past daar bij? En welke aanvullende verzekeringen heb je nodig?