Jerry: “Asociaal dat banken zoveel rente rekenen over rood staan”

Persoonlijke ervaringen
Jerry, man, alleen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
309 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Jerry (51).


Afbetalen met spaargeld

Jerry vervolgt: “Ik lig er niet wakker van als ik rood sta. Maar ik probeer het wel altijd zo snel mogelijk weer weg te werken. En dat lukt ook wel. Dat doe ik meestal met mijn spaargeld. Ik maak elke maand geld over naar mijn spaarrekening. Soms is dat te veel. Waardoor ik niet genoeg geld overhoud voor vaste lasten. Dan kom ik in het rood. Dat geld maak ik dan weer terug over naar mijn betaalrekening. Als ik niet al te veel in het rood sta, lost het zich meestal vanzelf op als mijn salaris wordt gestort.”

Zonde van de hoge kosten

“Als ik rood sta, dan ligt dat meestal zo tussen de 500 tot 1000 euro,” vertelt Jerry. “Mijn limiet gaat tot 2000 euro. Ik sta liever helemaal niet rood. Ik vind het zonde van de rente die je betaalt en de hoge kosten die eraan kleven. Want dat is echt veel.”

Bekijk meerdere aanbieders. Je eigen bank is niet per se de beste optie

Doorlopend krediet voordeliger

Om te voorkomen dat hij rood komt te staan, heeft Jerry een doorlopend krediet afgesloten. Hij legt uit: “De rente van een doorlopend krediet is lager dan rood staan bij een bank. Het scheelt wel een factor tien. Ik vind het echt asociaal dat banken zoveel rente rekenen. Nu ik een doorlopend krediet heb gebruik ik dit zoveel mogelijk om onverwachte uitgaven van te betalen in plaats van rood staan. En ik vind het ook prettig om wat geld achter de hand te hebben.”

Vergelijk verschillende aanbieders

“Ik heb vooraf wel verschillende aanbieders bekeken van het doorlopend krediet”, gaat Jerry verder. “Ik had aanvankelijk een doorlopend krediet bij mijn eigen bank afgesloten, maar later ontdekte ik een aanbieder waar ik veel minder rente betaalde. Ik ben toen overgestapt. Dit zou ik anderen ook willen meegeven: kijk altijd naar de voorwaarden van meerdere aanbieders. Of het nu over een doorlopend krediet gaat of over rood staan. Je eigen bank is écht niet altijd de goedkoopste.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.