Jeffrey: “Rood staan? Blijf zover mogelijk bij het limiet vandaan”

Persoonlijke ervaringen
man, 50, alleen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1369 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Jeffrey (50) is kapitein en vertelt over zijn ervaringen met rood staan.


Sta jij wel eens rood?

“Ja, regelmatig.”

Hoeveel sta je dan rood?

“Dat verschilt. Maar meestal een paar honderd euro. Ik kan tot 2.500 euro rood staan. Maar ik heb dat maximum gelukkig nog nooit gehaald.”

Hoe komt het dat je wel eens rood staat?

“Ik verdien zo’n 4.200 à 4.300 euro netto per maand. Maar ik ben net gescheiden en dat loopt behoorlijk in de papieren. Ik betaal 720 euro aan alimentatie per maand. Om in het huis te kunnen blijven wonen heb ik mijn vrouw uit moeten kopen. Ik betaal ook een hoop advocaatkosten. Ik heb onlangs ook nog een auto gekocht. Daarvoor heb ik een lening afgesloten van 20.000 euro. Per maand los ik nu 300 euro af. Al bij al kom ik dan wel eens in het rood te staan.”

Maakt u zich wel eens zorgen als u rood staat?

“Nee, ik vind het eigenlijk geen probleem. Kijk, ik sta natuurlijk liever niet rood. Dat geldt denk ik voor iedereen. Maar het is wel makkelijk als het zo uitkomt, als je plotseling uitgaven hebt die je niet hebt voorzien. Dan is het prettig als je het gewoon kunt betalen. Ik heb het geluk dat ik het allemaal best kan dragen, en ik weet dat ik er wel weer uitkom. Anderen hebben dat misschien niet.”

Tip van Jeffrey

“Ik zou anderen wel dit willen meegeven: probeer zoveel mogelijk uit de buurt van het limiet te blijven. De meeste mensen gaan juist direct richting het limiet, gewoonweg omdat het kan. Maar dat kan gevaarlijk zijn. Je maakt dan juist extra veel onkosten door de hoge rente die je betaalt. Als je al in het rood staat, en je wéét dat er nog rekeningen aankomen… kijk, dan kan het echt snel gaan. Let daar goed op.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.