Je dagelijkse kopje koffie… wat kost dat nu eigenlijk? Koffie, koffie… het voordeligste bakkie koffie…

boodschappen
koffie
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
74231 keer bekeken

Let op. De genoemde bedragen kunnen inmiddels veranderd zijn.

Weinig dingen die we zo gezellig vinden als een lekker kopje koffie. Maar liefst 80% van alle Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Met een gemiddelde van 3 kopjes per dag, zijn we stevige koffieleuten. In de vorm van pads, cups, bonen of filtermaling. Maar wat is nu eigenlijk de voordeligste koffiekeuze? Gewoonovergeld neemt letterlijk de proef op de som.


Van een straffe espresso tot een romige latte machiatto: koffie heb je in alle soorten en maten. Je drinkt koffie op je werk, in de horeca of lekker thuis. Om ’s ochtends op te starten of om ’s avonds even lekker te relaxen. De manieren waarop we onze koffie zetten, is de laatste jaren enorm veranderd. Dronken we voorheen allemaal filterkoffie, tegenwoordig kun je alle kanten op. Cups zoals Nespresso of Dolce Gusto, koffiepads, espressobonen of de ouderwetse filterkoffie … in de supermarkt vind je het allemaal.

Over koffiesmaak valt niet te twisten, over de prijs wel

Welke koffie het lekkerste is, is smaakgebonden. Zweert de een bij Nespresso-cups, wil de ander niet anders dan zijn eigen koffie brouwen in een superdeluxe koffiemachine. En een derde geniet het meest van een kopje Senseo. Elke koffievoorkeur heeft zijn eigen prijskaartje. Welke dat zijn, lees je hier. We vergelijken ‘gewone’ koffie met elkaar. Voor de Italiaanse versies zijn dat de zogenaamde Lungo’s.

Senseo

We beginnen met Senseo van Philips en Douwe Egberts. Net als bij alle andere opties kiezen we qua apparaat voor de goedkoopste optie. Zonder extra’s als een melkopschuimer. Bij Senseo is de Original het goedkoopst. Via internet vinden we dit apparaat al voor € 44,-.

Koffiepads van diverse merken

Dan de koffie. Je kunt kiezen voor de echte Senseo koffiepads, maar er zijn ook voordeligere keuzes. 36 regular Senseo-pads kosten bij Douwe Egberts € 3,75. Dat is € 0,104 per kopje. Koop je pads van het koffiehuismerk van AH, dan betaal je € 3,20 voor 36 stuks. Per kopje: € 0,088. Dat scheelt al. Prijsvechter Lidl is met € 1,99 voor 36 pads een stuk voordeliger. Hier kost een kopje koffie slechts € 0,055.

Maar het voordeligst is warenhuis HEMA waar een verpakking van 20 pads slechts 1 euro kost. Dat komt neer op 5 eurocent per kopje koffie.

(v)Oordeel

Goedkoopste padkeuze: Senseoapparaat van € 44 en HEMA pads van € 1 per 20 stuks.

Dolce Gusto

Dan naar Dolce Gusto van Nescafé. Het simpelste apparaat heb je vanaf bijna € 65 in huis. Maar Nescafé heeft regelmatig acties waarbij je € 50 van de aanschafprijs retour krijgt.

Geen concurrenten, weinig voordeel

Dolce Gusto heeft (nog) geen concurrenten die cups voor een voordeligere prijs aanbieden. Bij Nescafé zelf en in de meeste supermarkten betaal je voor 16 cups € 4,99. Dat is 31 eurocent per kopje. Fors aan de prijs. Slim dus om bonus- en andere aanbiedingen in de gaten te houden. Supermarktketen Nettorama in de buurt? Koop dan daar je cups. Je betaalt € 4,69 per pak en bij aankoop van drie pakken krijg je 10% korting. Dat is € 4,19 per pak en 26 eurocent per kopje.

(v)Oordeel

Goedkoopste Dolce Gusto-keuze: Apparaat van € 65 en Nettorama cups van € 4,19 bij aanschaf van drie pakken.

What else …

Ook Nespresso heeft de koffie in cups gegoten. En heeft ook regelmatig zogenaamde cashback-acties waarbij je tot € 70 terugkrijgt bij de aanschaf van een koffieapparaat. Het goedkoopste apparaat kost € 67.

Nespresso, L’Or of Lidl

De cups voor de Nespresso-apparaten worden tegenwoordig ook door andere aanbieders verkocht. Bij Nespresso zelf betaal je voor 10 stuks € 3,70, dat is dus € 37 eurocent per kopje. Goedkoper is L’Or van Douwe Egberts. Daarvoor betaal je € 3,09 voor 10 stuks; iets meer dan 30 eurocent per kopje. Maar ook prijsvechter Lidl heeft zich op de cupsmarkt gestort. Voor € 1,99 koop je hier 10 cups, dat is nog net geen 20 eurocent per kopje.

(v)Oordeel

Goedkoopste Nespressokeuze: apparaat van € 67 en Lidl cups van € 1,99 per 10 stuks.

Doe-het-zelf-espresso

Dan de espressomachines voor de ware doe-het-zelvers. Geen cups, geen pads, maar koffiebonen. Prijzen beginnen vanaf € 170 voor een beetje espressomachine. Je hebt een enorme keuze aan machines, met allerhande opties. Maar de vraag is of je al die supersonische opties ook echt gaat gebruiken. Laat je dus goed voorlichten.

Topmerk? Topprijs!

Ook de bonen voor de espressomachines heb je in alle soorten en maten … en prijzen. Voor topmerken als Illy betaal je gemiddeld € 7,99 voor 250 gram. Gerekend dat je uit een kilo koffiebonen 150 kopjes haalt, betaal je zo 21 eurocent per kopje. Met Douwe Egberts ben je met € 4,92 per pond een stuk voordeliger uit. Een kopje koffie kost je dan 6,5 eurocent.

Ook hier zijn de eigen merken het voordeligst. Voor AH Perla betaal je € 7,59 per kilo en dus 5 eurocent per kopje. Bij Lidl koop je voor € 5,95 al een kilo koffiebonen. Daarmee kost een kopje koffie je nog net geen 4 eurocent.

(v)Oordeel

Goedkoopste bonenkeuze: Espressomachine van € 170 en bonen van Lidl van € 5,95 per kilo.

Oploskoffie is in alle opzichten de goedkoopste optie. En je hebt geen duur koffieapparaat nodig.

Voordelig opgelost?

Een koffiekopje, wat heet water en oploskoffie … meer heb je niet nodig als je kiest voor instantkoffie. Ook hier is de keuze weer enorm. De duurste optie? De zakjes oploskoffie. Voor 20 zakjes Nescafé Original betaal je € 1,99. Dat is nog net geen dubbeltje per kopje.

Goedkoper is het om te kiezen voor een pot oploskoffie. Ga je voor een merk als Douwe Egberts, betaal je € 4,75 voor 200  gram. Volgens de verpakking kun je daar 120 koppen koffie van maken. Dat is net geen 4 cent per kopje. Voor dezelfde inhoud betaal je bij Lidl € 3,29. Dat is dus 2,7 eurocent per kopje. Het bij AH verkrijgbare merk Grandos is met € 1,75 het goedkoopst. Uitgaande van 120 kopjes koffie, betaal je anderhalve eurocent per kopje.

(v)Oordeel

Goedkoopste oploskeuze: Grandos oploskoffie: € 1,75 per 200 gram.

De goedkoopste uitgefilterd

Tenslotte de oude, trouwe filterkoffie die momenteel helemaal terug van weggeweest is. Naast een koffiezetapparaat en gemalen koffie, heb je hierbij natuurlijk ook nog koffiefilters nodig. 100 filters koop je al voor 27 eurocent, dus die kostenpost is per kopje te verwaarlozen. Eerst het apparaat . Dat kun je nieuw al vanaf € 12 aanschaffen om tot en met tien kopjes per keer te zetten. Ook hier is de keuze weer enorm, dus zoek vooral op je eigen wensen.

Dan de gemalen koffie zelf. Voor Douwe Egberts Rood, snelfiltermaling betaal je € 2,69 per 250 gram. Per kilo is dat dus € 10,76 en per kopje € 0,072. Voor AH huismerk Perla betaal je een stuk minder: € 7,59 per kilo, per kopje € 0,052. Maar ook hier spant Lidl weer de voordeelkroon; € 2,39 per pond. Met een kiloprijs van € 4,78 kost een kopje koffie je hier iets meer dan 3 eurocent.

(v)Oordeel

Goedkoopste filterkeuze: koffiezetapparaat van € 12 Lidl gemalen koffie van € 4,78 per kilo.

Eind(v)Oordeel

Uit bovenstaande blijkt dat de ouderwetse koffiezetmethode in alle opzichten nog steeds de goedkoopste is. Het verschil met de duurste methode is groot. Voor een kopje Dolce Gusto betaal je minimaal 26 eurocent per kopje tegen anderhalve eurocent voor een kopje oploskoffie van Grandos. Zonder dat er een prijzig koffieapparaat aan te pas komt. Wij lusten inmiddels nog wel een bakje.. Jij vast ook, laat je ons weten welke?


Nederlanders zijn echte koffieleuten. Maar hoe duur is dat dagelijkse kopje koffie eigenlijk? Gewoonovergeld rekent het uit.