Hoe leef je gezond met weinig geld? Gezond leven hoeft niet duur te zijn.

Gezondheid
eten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2715 keer bekeken

Gezond leven: steeds meer mensen besluiten het roer om te gooien. Weg met die zakken chips, kiloknallers en vette frikadellen en op naar een healthy lifestyle. Maar hoe leef je gezond met weinig geld? Wij zetten zes tips voor je op een rij.


1. Trap niet in marketingtrucs

Quinoa, zogenaamd gezonde Cola, ontbijtgranen waar je van afvalt… Van de prijs sla je vaak stijl achterover. Of je nu krap bij kas zit of niet: trap niet in marketingtrucs. Gezond eten hoeft geen fortuin te kosten. Denk bijvoorbeeld aan kwark, yoghurt of havermout. Een pak havermout van een budgetmerk kost ongeveer 0,30 eurocent. Hier maak je zeker twaalf enorm gezonde ontbijtjes van! En dat hoeft helemaal niet saai te zijn. Met honing, cacaopoeder, kokos of vers fruit leuk je je ontbijt eenvoudig op.

2. Eet puur

De gouden tip: eet puur en vers. Kies bijvoorbeeld voor seizoensgroenten en –fruit en onbewerkte noten. Ook ideaal als tussendoortje. En zeg eens eerlijk: een banaan en een zakje wortels zijn toch veel goedkoper dan al die dure kant-en-klare tussendoortjes? Vooral wanneer je regelmatig, aan het eind van de dag een bezoekje brengt aan de markt. Probeer pakjes en zakjes te laten voor wat ze zijn. Zelf koken of bakken is helemaal niet moeilijk! Het internet barst van de gezonde, makkelijke recepten. Niet alleen voor hoofdgerechten, maar ook voor allerlei gezonde baksels en tussendoortjes.

3. Minder vlees

Mensen die ongezond eten, eten vaak ook erg veel vlees. En laat vlees nu net een grote kostenpost zijn! Probeer vaker kleine hoeveelheden vlees te kiezen, en ga dan ook voor een meer duurzame variant. Omdat er in een biologische kip bijvoorbeeld minder water en andere ‘opvulmiddelen’ zitten dan in een plofkip, vult een klein stukje biokip ook beter.

4. Skip frisdrank

Frisdrank is een echte no go in een gezond voedingspatroon. Frisdrank skippen is ook nog eens erg goed voor je portemonnee, je bespaart al gauw tien euro per week! En wat te denken van al die statiegeldflessen die thuis veel te lang blijven slingeren? Drink eens wat vaker water en (groene) thee. Vind je dat wat saai? Maak dan zelf ijsthee, of geef je water met munt of citroen een frisse smaak. Ook een idee: van ingevroren vruchtjes of restjes fruit en groente gezonde smoothies of sapjes maken.

5. Kies voor groots

Je favoriete groentesoort in de aanbieding? Inslaan! Vrijwel alle groentesoorten vries je met gemak in. Zo leg je een voorraad aan van lekkere, verse producten. Ook complete maaltijden bewaar je eenvoudig in de vriezer. Kook bijvoorbeeld altijd een dubbele portie. De tweede helft vries je in, om deze bijvoorbeeld een week later weer op te warmen. Scheelt tijd én bespaart je geld.

6. Thuis sporten

Gezond leven en sporten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helaas is een abonnement op de sportschool vaak prijzig. Kies er daarom voor om thuis te sporten. Thuis doe je met behulp van een paar gewichtjes allerlei krachtoefeningen. Op internet vind je voor elk probleemgebied speciale challenges. Of ga fietsen, hardlopen, hoelahoepen, touwtjespringen… mogelijkheden genoeg.

Wat zijn jouw budgettips voor een gezond leven?