Hoe je een boot koopt in 7 stappen

Boot
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2774 keer bekeken

Als het mooier weer wordt, dan gaat het bij sommige mensen kriebelen. Kriebelen om het water op te gaan. Dan kun je natuurlijk overwegen om toch eens een boot te kopen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Daarom geven we je hieronder zeven tips waar je op moet letten als je een boot koopt.


1. Waar ga je varen?

Ten eerste is het belangrijk te weten waar je wilt gaan varen. Een sloep is bijvoorbeeld geschikt om door de grachten van je stad of door plassen te varen. Maar weer minder geschikt om te varen op open meren.

Bovenstaande is ook belangrijk voor de snelheid die je boot aankan. Ga je alleen door de grachten van je stad, dan ga je waarschijnlijk niet racen met je boot. Bovendien heb je voor boten die sneller kunnen dan 20 km/uur weer een vaarbewijs nodig.

2. Tweedehands of nieuw?

Een boot aanschaffen is vaak geen goedkope aangelegenheid. Wil je toch nog graag een boot voor de zomer aanschaffen, maar heb je nu geen voldoende middelen om er één kopen? Bekijk dan of het misschien met deze lening kan . Is je keuze voor een nieuwe boot toch een beetje aan de prijzige kant? Dan kun je bijvoorbeeld ook kijken naar tweedehands modellen.

3. Wat je van ver haalt, is niet per sé goedkoper

Stel: jij woont in Amersfoort. Maar de boot die je wilt kopen, ligt in Friesland. Besef dan dat het overvaren of vervoeren van de boot per trailer naar je ligplaats tijd en geld kost. Want niet met ieder rijbewijs mag je een trailer met boot trekken. Daarbij komt: mocht je een onervaren schipper zijn, dan is het niet aan te raden om de grote wateren vol met vrachtschepen en ander vaarverkeer op te gaan.

4. Bekijk altijd je boot

Het klinkt misschien logisch, maar koop nooit een boot die je niet in het echt gezien hebt. Ga altijd kijken. En neem iemand mee die verstand heeft van sloepjes of van de boot die je in gedachten hebt. Dan kun je samen letten op de volgende dingen:

  • Of de boot stinkt bijvoorbeeld. Boten met vochtproblemen ruiken namelijk niet zo fris. Uiteraard ruikt een boot die lange tijd stilligt, altijd een beetje. Maar echte stank kan wijzen op vochtproblemen. Zoals lekkage van de romp- of schroefas, osmose (blaasjes) of iets anders. Controleer daarom een boot altijd in het water én op het droge.
  • Is de kajuit flink beschadigd of opengebroken? Of lijken de stuurkabels doorgesneden? Dan kan het zijn dat de boot is gestolen. Als je twijfelt over de aanleiding van de beschadiging van de boot: koop deze boot niet.
  • Maak altijd een proefvaart. Als de verkoper dat weigert, is dat een slecht teken. Hij of zij kan iets te verbergen hebben.

5. Leg je aankoop vast

Vooralsnog hebben alleen snelle boten (vanaf 20km/uur) een registratie nodig. Het ontbreken van zo’n officiële registratie van ‘langzame’ plezierboten maakt de aanschaf van de boot juridisch lastig.

Maak daarom altijd een contract waarin duidelijk de afspraken tussen jou en de verkoper staan. Beschrijf hierin ook de details van de inventaris van de boot zoals: de navigatie, buitenboordmotor en eventuele peddels. Print dit contract uit voordat je gaat kijken en maak foto’s bij de bezichtiging. Niet je foto’s dan later vast aan het koopcontract. Zo heb je een juridische overeenkomst waar je altijd mee naar een verzekeraar of juridisch loket kunt.

6. Kijk uit voor gestolen boten

Heb je een mooie boot gezien bij een particuliere verkoper? Dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat het niet om gestolen waar gaat. Helaas is het niet eenvoudig om dat te checken vanwege het ontbreken van een officiële registratie. Vraag de eigenaar daarom altijd of er een oorspronkelijk koopcontract of aankoopbewijs van de boot is. Hoe meer papieren er zijn, hoe betrouwbaarder de boot. En check bijvoorbeeld via ‘ gestolen boten websites ’ of de boot gestolen is.

7. Vergunningen en ontheffingen

Tenslotte zijn er een aantal vergunningen en ontheffingen voor je plezierboot nodig. Controleer daarom voordat je je boot te water laat, de vergunningen en ontheffingen die (kunnen) gelden zoals:

  • Ligplaatsvergunning
  • Vignet
  • Ontheffing

Meestal hebben plezierboten geen ligplaatsvergunning nodig en kun je uit de voeten met een vignet*. Maar controleer altijd of dit voor jouw gemeente geldt en of er een wachtlijst is. Anders loop je misschien kans maandenlang te moeten wachten op je vergunning. Dan is het bijvoorbeeld slimmer om uit te wijken naar de naastgelegen gemeente, zodat je in het voorjaar wel met je nieuwe boot kunt uitvaren.

* Een vaarvignet voor bijvoorbeeld Amsterdam vraag je aan bij Waternet. Hiermee kun je aanleggen en afmeren. Aan dagelijkse en jaarlijkse vignetten zijn kosten verbonden.


Ook kriebels gekregen om te gaan varen? En nieuwsgierig naar wat je kunt lenen om je je boot te kopen? Kijk hier voor meer informatie .