Hoe bespaar ik geld bij de aankoop van een tweedehands auto?

Auto
auto
503 keer bekeken

Niet zo’n groot budget, maar toch op korte termijn een nieuwe auto aanschaffen? Dan wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk uit je budget halen. Logisch is dat oudere occasions en auto’s met een hogere kilometerstand goedkoper zijn, maar op welke manieren bespaar je nog meer geld bij de aankoop van een tweedehands auto? Wij zetten het voor je op een rij.


Kies een minder populair model

Sommige auto’s zijn nou eenmaal minder populair dan andere. Denk aan de Volkswagen Golf, een beginnersauto waar je in verhouding vaak erg veel voor betaalt. Kijk juist eens rond naar occasions die minder populair en misschien ook wat minder mooi zijn. Grote kans dat je voor hetzelfde geld een auto koopt die zeker een jaar of drie jonger is én minder kilometers op de tellers heeft. Hoe minder kilometers op de teller, hoe langer het waarschijnlijk duurt voor je auto echt aan groot onderhoud toe is.

Kies een minder populaire kleur

Net als bij het model, kun je ook door het kiezen van een minder populaire kleur veel geld besparen. Zwarte en grijszilveren auto’s lopen al jarenlang het hardst. Dat maakt ze tegelijkertijd ook extra duur. Waarom kies je niet voor een blikvanger in bijvoorbeeld je lievelingskleur? Het bespaart je al gauw honderden euro’s. Uit onderzoek van de VWE bleek dat de minst populaire kleuren voor occasions rood (verkleurt relatief snel), groen, wit, geel en beige zijn.

Neem iemand mee die er verstand van heeft

Zelf niet zo’n autokenner? Neem dan wanneer je voor een proefrit gaat altijd iemand mee die er verstand van heeft. Twee personen zien altijd meer dan één. Daarnaast kan hij of zij kan aangeven of alles naar behoren werkt. Zo niet, dan is het misschien verstandig om verder te kijken of om af te dingen op de prijs.  En breng je een autokenner mee naar de dealer of verkoper? Dan is de kans dat je opgelicht wordt ook een stuk minder groot.

Vergelijk verschillende aanbieders

Heb je al een bepaald model op het oog? Dan kan het nooit kwaad om rond te kijken bij verschillende aanbieders. Maak verschillende proefritjes en bepaal zo of je voor het allergoedkoopste of misschien een iets duurder exemplaar gaat. Bezuinigen op kwaliteit is namelijk nooit een goed idee. De aanschafprijs ligt dan misschien laag, maar de kosten voor onderhoud des te hoger. Hanteer dus voor jezelf een bepaalde prijsklasse waarbinnen je verschillende auto’s gaat bekijken en testen.

Probeer af te dingen

Of je nou bij een dealer of particulier je nieuwe scheurijzer aanschaft, afdingen kan altijd. Grote kans namelijk dat de auto toch nét niet zo perfect lijkt als in de advertentie. Dat ene kapotte lampje, dat deukje aan de achterzijde of die bijna aflopende APK... allemaal mankementen waarmee je misschien net wat van de prijs afkrijgt. Een andere tactiek: zeggen dat je een maximaal budget hebt die deze auto net overschrijdt. Ook al ligt je echte budget misschien nog wel een paar honderd euro daarboven. Grote kans dat – vooral particulieren – hiervoor zwichten wanneer ze zien hoe goed de auto je bevalt.

Verbeter de secundaire voorwaarden

Houdt de verkoper voet bij stuk en kan er echt niets meer van de prijs af? Dan is het een goed idee om te onderhandelen met de secundaire voorwaarden. Regel bijvoorbeeld dat de aanbieder de auto alsnog even APK laat keuren of dat je een jaar garantie krijgt. En is er bijvoorbeeld een lamp stuk, terwijl dit niet in de omschrijving vermeld stond? Vraag dan of de verkoper deze nog even vervangt voor je de definitieve deal sluit.

Alvast heel veel rijplezier gewenst!


Afdingen helpt natuurlijk. Maar een lening die aansluit bij jouw wensen ook. Klik maar eens hier .