Help, mijn man wil een auto kopen! Zijn feestje... of kijk je kritisch mee?

Nieuw of tweedehands
lotte, blog, blogger
door Lotte Hamer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
705 keer bekeken

Mannen en auto’s hebben een bijzondere relatie. Maar wij vrouwen hebben natuurlijk ook iets te zeggen. Waar moet je op letten als je man een nieuwe auto koopt? Ik ging op onderzoek uit. Deze week: Past de auto bij jullie? En... nieuw of tweedehands?


Een ‘klassieke beauty’ of een ‘asfaltvreter’?

Heeft jouw man al een favoriete auto op het oog? Een ‘klassieke beauty’ of juist een ‘asfaltvreter’? Mijn eerste tip: pas op voor impulsieve aankopen op basis van zijn gevoel! Een auto gebruik je vaak intensief en hij gaat als het goed is jarenlang mee. Het is dus belangrijk dat de nieuwe auto echt bij jullie past.

Hoe ga je ‘m gebruiken?

Bedenk hoe jullie de auto gaan gebruiken wat je hiervoor nodig hebt. Een vakantie met vrienden naar Frankrijk stelt andere eisen dan woon-werkverkeer... Test ook of je de auto lekker vindt rijden. Kun je de stoelen eenvoudig inklappen? En hoe betrouwbaar is de motor? Vraag ook naar handige extra’s, zoals een parkeersensor.

Nieuw of tweedehands?

Een nieuwe auto is een stuk duurder dan een occasion. Maar: bij een nieuwe auto heb je jarenlang veel minder onderhoudskosten. En als er toch onderhoud nodig is, valt dit meestal onder de garantie. Kortom: bij een nieuwe auto weet je beter waar je aan toe bent. Zeker als je de auto goed verzekert.

Nationale Auto Pas

Kies je voor een tweedehands auto? Onderhandel met de verkoper over een garantie en de termijn hiervan. Bij een occasion is een NAP-pas (Nationale Auto Pas) een goed idee. Stichting NAP verzamelt kilometerstanden van bijna alle motorvoertuigen in Nederland. Zo kan niemand jou voor de gek houden met een teruggedraaide kilometerteller.

Wat vind jij belangrijk?

Nu ben ik benieuwd: wat vind jij belangrijk aan een nieuwe auto? Ga je voor nieuw of tweedehands? Deel je ideeën hieronder.


Wil je vriend of man een auto kopen? Test of de auto lekker rijdt. Een nieuwe auto is duurder, maar kent minder onderhoudskosten. Ga je voor tweedehands? Onderhandel over garantie!


Een autolening kan voordelig zijn voor jou. Kijk hier welke bij jou past.