Interview met budgetcoach Lida Buis Hele volksstammen hebben geen idee van hun financiën.

Budgetcoach
lida buis
Karel, blogger, schrijver
door Karel Zoetelief
1740 keer bekeken

Budgetcoach: een jaar of tien geleden bestond het beroep nog nauwelijks. Gewoon over geld ging langs bij Lida Buis van budgetcoach.nl om eens bij te praten over wat zo’n coach nu precies wel en niet doet. “ Als mensen in een situatie komen waarin ze hun administratie een keer moeten ordenen, dan zijn ze daar vaak al heel blij mee. Eindelijk alles in beeld, verzuchten ze dan.”

Werkloosheid en echtscheiding.
Oorzaken dat mensen in de problemen komen met geld zijn vaak werkloosheid en echtscheiding. “Als er dan een hoge hypotheek of kredieten lopen, dan hoeft er maar weinig te gebeuren en het gaat mis” zegt Lida Buis. Dat merken op de eerste plaats de krediet- en hypotheekverstrekkers, die achterstanden in betalingen zien oplopen. Steeds vaker  adviseren zij dan hun klanten om eens contact op te nemen met budgetcoach.nl

We puzzelen net zo lang tot het huishoudbudget op orde is.

Daarnaast zijn er de werkgevers die budgetcoaches inschakelen. Negen van de tien keer is er dan al beslag gelegd op het loon van de werknemer. Daar is dan altijd het nodige aan vooraf gegaan. “Loonbeslag hoeft niet zo ver te komen, als je maar eerder aan de bel trekt” volgens Lida. “Het begint met een eerste rekening. Als je die niet kan betalen en meteen contact opneemt om het te bespreken, is dat vaak nog te redden. Wie niets doet, ook niet met de tweede herinnering en de brieven van de deurwaarder met incassokosten, krijgt een serieus probleem. Het komt zelfs voor dat mensen brieven met facturen niet meer open maken.”

Uitpluizen en puzzelen.
De budgetcoach laat een klant eerst een overzicht invullen van wat er binnen komt en er weer uit gaat. “Veel mensen hebben dat overzicht niet. Dan wordt er maar gepind en links en rechts geleend met credit cards, bij postorderbedrijven, noem maar op. Ze kijken niet naar hun banksaldo. Er wordt maar afgeschreven en als het niet kan, dan kan het maar niet. “

lida Buis
Lida Buis

“Soms komt er een schoenendoos op tafel. Dan moet er nog heel wat uitgeplozen worden. Met kunst- en vliegwerk kan via dagafschriften en internetbankieren wel het nodige worden achterhaald. Met het ingevulde overzicht in de hand wordt vervolgens samen gekeken of er ergens iets valt te besparen. We kijken ook of ergens geld te halen is in de vorm van bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Vervolgens wordt gekeken of het budget passend gemaakt kan worden, inclusief de eventuele aflossingen van achterstanden. We puzzelen net zo lang tot het huishoudbudget op orde is.”

Geen adviezen, geen verplichting.
Als onafhankelijk tussenpersoon van werkgevers, krediet- en hypotheekverstrekkers geeft een budgetcoach alleen tips. “Soms zijn mensen bang dat wij gaan adviseren om bijvoorbeeld de auto de deur uit te doen, maar we zijn niet bevoegd om dat af te dwingen. We rekenen hoogstens voor hoeveel dat zou besparen.”

Verschil met schuldhulpverlening.
Een budgetcoach is er juist om te proberen te voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening terecht komen. Dat is ook in het belang van de krediet- of hypotheekverstrekker. In een schuldhulptraject moet namelijk meestal een regeling worden getroffen met de schuldeisers, waarbij geen 100% meer wordt afbetaald. “De schade beperken” zo noemen ze dat, zegt Lida. “Vandaar dat zij als opdrachtgever ook onze kosten betalen.”

Huisuitzetting voorkomen.
“Het leuke van mijn werk is dat je ziet dat mensen uit de problemen komen. Ik heb meegemaakt dat we een huisuitzetting van een gezin hebben voorkomen door nieuwe afspraken te maken met schuldeisers. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat er geen eer meer te behalen is. Dan willen de mensen wel van hun probleem af, maar er niets voor doen of laten. Als ik één advies aan de lezers van Gewoon over geld mag geven? Ga er eens een paar uur voor zitten om inzicht te krijgen in je inkomsten- en uitgaven. Dat is een goed begin.”