Heb je een huisdierenverzekering nodig? Wat is het en hoeveel kost dat?

huisdier
hond
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
749 keer bekeken

Als baasje ben je dol op je huisdier. Je betaalt netjes de belasting, vertroetelt het beestje dagelijks en gaat met ‘m naar de dierenarts voor de jaarlijkse controle. Maar wat als je viervoeter vaak ziek is? Is het verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten?


Het klinkt misschien grappig: een verzekering voor je huisdier. Toch bestaat het niet voor niets. Het kan voordeel opleveren. Vooral als je huisdier vaak medische behandelingen nodig heeft.

Wat bestaat er allemaal?

Er zijn verschillende maatschappijen die huisdierenverzekeringen aanbieden, zowel voor een hond of kat, maar ook voor andere huisdieren. Tussen deze verzekeringen zitten grote verschillen in prijs, voorwaarden en vergoedingen. Zo zal de laagste maandpremie bijvoorbeeld niet in alle gevallen overgaan tot vergoeding wanneer je huisdier last krijgt van heup- of elleboogproblemen, omdat de aanleg voor deze aandoeningen vaak erfelijk bepaald is.

Vergelijk verzekeringen

Vergelijk dus meerdere aanbieders. Waar moet je op letten?

  • De hoogte van je maandpremie
  • De maximale vergoeding per jaar.
  • Voor welke behandelingen je bent verzekerd.
  • Hoeveel procent ‘eigen bijdrage’ je betaalt. Per behandeling betaal je namelijk een gedeelte zelf. Dit kan verschillen van 15% tot 50% per behandeling.
  • De manier van declareren. Hoe snel krijg je behandelingen terugbetaald?
  • De leeftijd van je huisdier. Voor een jong huisdier betaal je minder premie dan voor een ouder huisdier. Daarnaast accepteren de meeste verzekeringen geen dieren die ouder zijn dan 7 jaar.
  • Kun je bij de maatschappij aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld voor chemotherapie, crematie of doorlopende reisverzekering.

Wat kost dat?

Voor een huisdierenverzekering betaal je premie. Dit is een maandelijkse bijdrage, zodat je op momenten dat het nodig is niet geconfronteerd wordt met peperdure rekeningen. De kosten verschillen per aanbieder. Je betaalt voor een kat tussen € 10,61 en € 30,48 per maand. Een dierenverzekering voor een hond kost tussen € 13,29 en € 37,01 per maand.

Maar let op: je betaalt ook een eigen bijdrage. Een behandeling kun je nooit volledig declareren. Je moet per behandeling altijd tussen 15 en 50 procent zelf betalen.

Kortom… een huisdierenverzekering: ja of nee?

Moet je nu wel of geen huisdierenverzekering afsluiten voor je viervoeter? Dat is lastig te zeggen. Het ligt aan meerdere factoren. Bijvoorbeeld hoe actief je huisdier is. Gaat kat Pluisje dagelijks op avontuur of blijft hij liever dutten op een kussen? En hoe zit het met het ras dat je hebt gekozen? Is het bekend dat dit ras bijvoorbeeld snel last heeft van een heupaandoening?

Weeg deze factoren tegen elkaar af. Levert verzekeren dan een besparing op voor je dierenartskosten? Maak een keuze die bij jou en je huisdier past.


Het is mogelijk om je huisdier te verzekeren. Vergelijk verschillende aanbieders om te kijken of het in jouw geval besparing oplevert.