Harm: “Heerlijk! Een leuke avond, voor zo min mogelijk geld” Mijn Geldgeheim

Mijn Geldgeheim
etentje
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
954 keer bekeken

Een Geldgeheim… we hebben er allemaal wel één. In deze rubriek vertellen anderen hier openhartig over. Deze week het geheim van Harm (41).


Wat is jouw geldgeheim?

“Voor de hockeyclub van mijn zoontje (9) organiseer ik regelmatig etentjes voor alle ouders. Ik vraag iedereen om een bescheiden bijdrage van 6 euro. Soms houd ik hier wel een zakcentje aan over, moet ik toegeven...”

Een driegangenmenu bij kaarslicht voor zo min mogelijk geld, fantastisch!

Hoe gaat dat in zijn werking?

“Ik prik een datum voor een etentje en verstuur een feestelijke aankondiging via de mail waarin ik de uiterlijke aanmelddatum vermeld en een kleine bijdrage vraag. Er komen vaak wel 20 mensen, dus ik krijg meestal zo’n 120 euro binnen. Vervolgens doe ik zo zuinig mogelijk boodschappen. Een driegangen diner bij kaarslicht, onder het genot van een glas wijn, aan prachtig aangeklede tafels. Met minimale middelen verzorg ik de avond tot in de puntjes. Heerlijk! Een leuke avond, voor weinig geld.”

Hoe bereid je de avond voor?

“Ik kijk vaak op het internet voor leuke recepten en tips voor betaalbare, maar lekkere wijn. Er zijn een paar dingen waarmee je een etentje net even iets luxer maakt zonder dat het veel geld kost. Zo schenk ik wijn in een mooie karaf en koop ik afbakstokbroden die ik besmeer met zelfgemaakte kruidenboter. Mijn motto: regeren is vooruitzien! Heel veel dingen kan je lang bewaren door het bijvoorbeeld in te vriezen. Ik ga dan ook vaak langs bij de Makro met de bedrijfspas van mijn vrouw (die heeft een eigen kledingzaak). Zo kan ik groot inkopen, en daarnaast ook nog eens de btw terug vragen.

Ik hou van de uitdaging, het is écht mijn hobby

Waarom doe je dit?

“Mijn vrouw en ik hebben allebei een baan, dus het is niet zozeer om het geld. Ik sta gewoon heel graag in de keuken en ik ben gek op organiseren. Ik hou van de uitdaging, het is echt mijn hobby. Het extra zakcentje zie ik meer als een soort beloning voor al het werk dat ik erin stop.”

Voel je je wel eens schuldig?

“Het klinkt misschien raar, maar nee, niet echt. Ik wil mijn gasten écht oprecht een leuke avond verzorgen en zorg dat er altijd iets lekkers en moois op tafel staat. Ik steek veel tijd in het koken en in een sfeervolle aankleding. Ik vraag altijd een bescheiden bedrag, ik wil dan ook zeker niemand een poot uitdraaien. De etentjes zijn altijd leuk, iedereen heeft het heel gezellig! Ik geloof oprecht dat zo’n avond wel wat geld waard is. Zo werkt het in een restaurant toch ook?”