Gespreid betalen? Schrik niet van de rekening Voorbeelden van gespreid betalen naast elkaar

Kopen op afbetaling
oversluiten
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
5654 keer bekeken

Een nieuwe wasmachine, televisie of keuken nodig, maar geen geld? Als je veel winkels mag geloven hoeft dat geen probleem te zijn. Via gespreid betalen betaal je namelijk in je eigen tempo. Maar wat kost het je uiteindelijk? Lees het hier.


Je wilt een nieuwe televisie of fauteuil kopen van 1000 euro, maar dan blijkt dat je het geld niet in één keer kunt missen. Gelukkig biedt de winkel de optie tot ‘gespreid betalen’ aan. Dat klinkt aantrekkelijk. Je betaalt maandelijks een vast bedrag af, meestal gedurende een vooraf vastgestelde looptijd. Onderstaand vind je vier rekenvoorbeelden van winkels:

Winkel Loopttijd (maanden) Maandbedrag Slottermijn* Debetrentevoet (variabel) JKP** Totaal
Wehkamp 79 €20 €14,27 16% 16% €1.574,27
Mediamarkt 43 €30 X 15% 15% €1.290
Profijt Meubel 43 €30 X 15% 15% €1.290
Bijenkorf X €20,43 X 15% 15,55% X

* Een slottermijn is een afwijkend bedrag dat je de laatste maand betaalt. Hierdoor valt je maandbedrag lager uit.
** Jaarlijks kostenpercentage (JKP) zijn de totale kosten van het totale kredietbedrag

In het voorbeeld hierboven is te zien dat je vrijwel altijd veel rente betaalt, ruim 15%. Dit betekent dat je uiteindelijk honderden euro’s meer betaalt dan wanneer je zelf spaart voor je aankoop. In de voorwaarden van de Bijenkorf werd helaas geen rekenvoorbeeld met een looptijd en totaalbedrag genoemd. Maar één ding is duidelijk: je betaalt in elk geval hoge rente.

Gespreid betalen: grotere bedragen

Uiteraard kun je ook grotere aankopen gespreid betalen. Zoals een keuken of auto. Hoe zit het met grotere bedragen? Hieronder vind je nog eens twee voorbeelden.

Winkel Krediet Loopttijd (maanden) Maandbedrag Debetrentevoet JKP Totaal
Keukenkampioen €6.900 120 €86 8,9% 8,9% €10.320
Suzuki Alto Base €8.299 60 €166,95 7,9% 7,9% €10.017

Kortere looptijd loont

In bovenstaande tabellen zie je slechts rekenvoorbeelden. In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om zelf de gewenste looptijd aan te geven. Dit is bijvoorbeeld het geval in het voorbeeld van de aankoop bij de Suzuki Alto. In de regel geldt: hoe korter de looptijd, hoe minder je in totaal betaalt. Maar het maandbedrag wordt hierdoor wél hoger. Dit moet je dus wel op kunnen hoesten.

Pinkosten bij creditcard

Veel bedrijven bieden naast gespreid betalen ook een extra creditcard aan. Handig: zo kun je nog eens extra geld opnemen als je dat wilt. Maar let op, je betaalt vaak een fors bedrag om geld te pinnen, tot wel 10 euro per transactie.

De rente is vaak de boosdoener bij gespreid betalen

Gespreid betalen kost geld

De voorbeelden hierboven geven het duidelijk aan: gespreid betalen kost je uiteindelijk veel meer geld dan wanneer je het bedrag in één keer voldoet. Voor een krediet van 1000 euro betaal je via gespreid betalen vaak zo rond de 300 tot 600 euro méér. Omdat je in termijnen betaalt, merk je dit vaak niet zo.

Voordelige alternatieven

De rente is de boosdoener bij gespreid betalen. Postorderbedrijven vragen vaak tot wel 15%. Vanzelfsprekend is zelf sparen voor je aankoop de voordeligste optie. Maar wat als je wasmachine plotseling kapot gaat of de auto niet meer start? Dan kan een doorlopend krediet of persoonlijke lening uitkomst bieden. Er bestaan kredietverstrekkers die een scherpe rente van 5% of 6% bieden. Laat je wel goed informeren en kijk welke aanbieder jou de voordeligste optie biedt.

Deel je ervaringen

Heb jijzelf wel eens een aankoop in termijnen afbetaald? Vertel onder dit artikel hoe het je is bevallen en deel tips met anderen.