Geld verdienen met je oude mobieltje

mobiel
mobiel
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1609 keer bekeken

Net een nieuwe smartphone gekocht? Je vorige mobieltje is meestal nog een aardig bedrag waard. Als je je oude toestel verkoopt, levert dat soms wel tientallen euro’s op.


Jaarlijks verdwijnen in Nederland naar schatting drie miljoen mobiele telefoons in lades en kastjes. Reden? Iedereen bewaart ‘m als reservetoestel. Dat is zonde, want vaak blijft het toestel ongebruikt liggen. Of verdwijnt hij na een paar jaar alsnog op de afvalberg. Slimmer is het om je oude toestel te verkopen zo lang het nog waarde heeft. Dat kan natuurlijk in je eigen vriendenkring, of via een van onderstaande websites.

Verkopen via Marktplaats of Speurders

Als je vorige toestel nog niet zo oud is, kun je hem aanbieden via Marktplaats of via Speurders. Je bepaalt zelf je verkoopprijs waarbij het aloude principe van ‘vraag en aanbod’ geldt. De verkoopkans en prijs worden kleiner als het toestel beschadigd is. Of als het model verouderd is. En denk eraan dat het soms even kan duren voordat je het toestel hebt verkocht.

Verkopen via inleversites

Je kunt er ook voor kiezen om je oude toestel in te leveren bij een inleverbedrijf . Deze opkopers bieden geld voor oude mobieltjes. Het is een snel en simpel online systeem om je gsm te verkopen. Ook hier geldt: hoe ouder je toestel, hoe minder hij waard is. Het bedrag dat je ontvangt voor je toestel verschilt per type. Je oude Nokia N76 levert bijvoorbeeld nog € 2 op, maar voor een Apple iPhone 4 32Gb ontvang je nog dik € 230. Ook is de staat van de telefoon bepalend voor de waarde. Een beschadigde telefoon levert minder geld op dan een toestel dat nog in nette staat is.

Alle ingeleverde toestellen die nog werken, worden opgelapt en verscheept naar Afrika of Azië. En werkt je toestel niet meer? Dan wordt deze gerecycled. Bruikbare metalen worden uit de telefoon gehaald en verkocht, zodat ze hergebruikt kunnen worden. Dit is milieuvriendelijker dan wanneer je het oude toestel in een kast laat liggen en na een paar jaar weggooit met het gewone afval.

Kortom…

Het verkopen van je oude toestel kan voordeel opleveren. Kijk vooraf altijd naar de huidige marktwaarde van je oude toestel. Beslis daarna of je beter het toestel op Marktplaats of Speurders kunt verkopen, of kunt aanbieden bij een opkoper. Wil je zo veel mogelijk verdienen? Dan ben je meestal beter uit als je de verkoop in eigen hand houdt. Dit kost echter meer tijd en kan meningsverschillen met de koper opleveren.

En nog even dit ...

Volgens ICT-experts kan het doorverkopen van je oude mobieltje, tablet of pc voor nare gevolgen zorgen. Veel mensen denken ten onrechte dat ze alle informatie op hun oude toestel wissen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Wees hier alert op als je besluit om je oude mobieltje te verkopen. Wis je interne schijven en verwijder altijd je SD-kaartje.


Net een nieuwe telefoon gekocht? Het verkopen van je oude mobieltje kan flink geld opleveren.