Geld maakt gelukkig: Betaal jezelf eerst! Geld maakt gelukkig

Blog Eef van Opdorp
eef, Eef van opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
998 keer bekeken

En jawel, het wonder is geschied. Ik ben eenenveertig jaar. Nooit gedacht dat ik dat zou halen. Niet sporten en nog saaier eten dan de cavia van mijn zoon. Als ik achterom kijk heb ik weleens een dalletje of gedoe gehad maar nooit iets ‘echt ergs’. Dat is wel anders met veel kandidaten van het SBS programma Geld maakt Gelukkig. Die zitten allemaal met een geldprobleem. Oorzaak? PECH + GEEN SPAARGELD.


Maar wat als bij mij morgen de boel ineens in de soep loopt? Als ik word platgereden door een tractor en het huis moet verkopen met € 40.000 verlies. Wat als een van de kinderen ziek wordt en de zorgverzekeraar de behandeling van € 60.000 niet vergoedt. Wat als ik een blunder maak op TV en per direct geen werk meer heb…

Ik heb wel een buffer maar niet genoeg voor ECHTE financiële rampspoed. Daarom heb ik vandaag, op mijn verjaardag, een automatische incasso aangemaakt. Ik maak voortaan aan het begin van elke maand 10 % van mijn netto inkomen over naar de spaarrekening. Vervolgens loopt mijn lopende rekening fijn leeg met vaste lasten, kleding, eten etcetera. Maarrrrrrrrrrrrr die 10% is veiliggesteld. Hiermee omzeil ik mijn eigen hersenpan.

Ons brein denkt namelijk al heel snel ”als er € 2000 netto binnenkomt dan kan (of moet) er € 2000 uit”. Als je gedachten ervan uitgaan dat je maar € 1800 te besteden hebt dan ga je daarnaar leven en bouw je elke maand, geruisloos, € 200 buffer op. De truc is dat je 10 % opzij zet voordat je je rekeningen gaat betalen. Achteraf sparen met ‘wat er aan het einde van de maand overblijft’  is dat altijd minder.

Dus PAY YOURSELF FIRST. En als je jouw geld spaart, belegt of investeert dan bouw je iets op. Hoe oud je ook bent het werkt altijd. En voor iedereen die beweert dat geld niet gelukkig maakt…. maak dat de kat wijs. Genoeg geld op je rekening zorgt ervoor dat je tegen een stootje kan bij pech onderweg. Geen pech? Nog beter!