Geld lenen: een checklist Voordat je een krediet afsluit

Lenen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
309 keer bekeken

Geld lenen? Onderstaande checklist helpt je om goed voorbereid een krediet af te sluiten. Vink maar af!


1. Financiële ruimte berekenen

Wellicht een open deur, maar te belangrijk om niet te noemen. Reken uit wat jij maandelijks kan missen. Zorg ervoor dat niet al je geld opgaat aan de lening. Je moet natuurlijk ook nog je vaste lasten kunnen betalen en leuke dingen kunnen doen.

2. Verschillende offertes met elkaar vergelijken

Vraag offertes op bij verschillende kredietverstrekkers. Kies er bijvoorbeeld 3 tot 5 uit en vraag een prijsopgaaf. Het kost wat tijd, maar zo krijg je een goed beeld van de prijsverschillen en kun je de voordeligste optie kiezen.

Reken eerst eens uit wat je maandelijks kan missen

3. Rondvragen naar ervaringen

Vraag eens rond bij familie, vrienden en kennissen. Of kijk eens rond op internet naar ervaringen van mensen met een lening. Wat zijn hun ervaringen met bepaalde kredietverstrekkers? Het geeft vaak een goed beeld van de aanbieder in kwestie.

4. Voorwaarden checken

Een laag rentetarief is prettig, maar kijk niet alléén naar de prijs. Heeft een kredietverstrekker een hoger rentetarief, maar biedt deze gunstige voorwaarden? Dan kan dit ook te overwegen zijn, denk bijvoorbeeld aan extra boetevrij aflossen.

Check: heeft een kredietverstrekker gunstige voorwaarden?

5. Looptijd bepalen

Denk vooraf ook na over de looptijd. Hoelang wil je afbetalen? Bedenk hierbij ook dat je financiële situatie in de toekomst kan veranderen. Vraag bij de aanbieder naar de mogelijkheden.

6. Leensoort bepalen

Kies je gewenste lening. Wil je flexibel geld opnemen en alleen rente betalen over je opgenomen deel? Dan kan een doorlopend krediet voordelig zijn. Wil je liever in één keer het hele bedrag, met een vaste rente en looptijd voor aflossen? Dan past een persoonlijke lening wellicht beter. Bekijk zelf de mogelijkheden en maak je keuze.

7. Kredietverstrekker checken

Keuze gemaakt? Trek de aanbieder altijd nog even na op betrouwbaarheid en staat van dienst. Dit kan via de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo voorkom je dat je met een flitskrediet in zee gaat.