Geld besparen met goede voornemens Knallend het nieuwe jaar in

Goede geldvoornemens
goede voornemens
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
668 keer bekeken

Nog even en we knallen 2015 in. Wist je dat je met veel goede voornemens tegelijkertijd geld kunt besparen? Lees de tips.


1. Stoppen met roken

Naast een goede gezondheid kan de geldbesparende factor van stoppen met roken een stok achter de deur zijn. Voor een pakje sigaretten ben je al snel 5 à 6 euro kwijt. Rook je één pakje in de twee dagen? Dan bespaar je dus bijna 20 euro per week. Reken uit die winst!

Naar de sportschool? Sluit eerst een kortlopend abonnement af

2. Vaker sporten

In het nieuwe jaar sluiten we massaal (dure) jaarabonnementen af bij een sportschool. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar het is wellicht slimmer om eerst een kortlopend (maand)abonnement af te sluiten. Zo kun je eerst kijken of het echt wat voor jou is. Als het bevalt kun je later altijd nog verlengen. Zo niet, dan betaal je niet een heel jaar contributie voor niets.

Denk eventueel ook aan sporten als hardlopen, fietsen of wandelen. In het geval van hardlopen en wandelen investeer je natuurlijk wel in een goede sportoutfit en wandelschoenen. Maar dit is eenmalig en de prijs heb je er zo weer uitgelopen.

3. Aanvalsplan voor boodschappen

Als je ergens op kunt besparen dan zijn het vaak de boodschappen wel. Maar hoe? Doe één keer in de week boodschappen in plaats van meerdere keren of zelfs elke dag. Pin vooraf een vast budget, bijvoorbeeld 60 euro. Spreek met jezelf af dat je niet meer mag uitgeven. Lees hier een uitgebreid aanvalsplan weekboodschappen doen .

4. Sparen voor…

Ga je dit jaar geld sparen voor een vakantie, auto of iets anders leuks? Zorg eerst dat je niet rood staat of ergens anders een lening hebt lopen. Is dat wel het geval? Los dan eerst je schuld af. De rente die je daarover betaalt is namelijk hoger dan de spaarrente die je ontvangt. Bij sparen en lenen tegelijk spaar je dus helemaal niets!

Pluis je contracten en abonnementen uit: overstappen loont vaak

5. Verzekeringen en abonnementen

Internet, telefonie, verzekeringen, energie… neem al je verzekeringen en contracten nog eens onder de loep. Is de dekking nog passend? Kan het elders voordeliger? Als nieuwe klant ontvang je vaak aantrekkelijke korting, dus overstappen is meestal het overwegen waard. Neem eens een dagje de tijd en pluis alles goed uit. Het kan je honderden euro’s schelen.

6. Bijdragen aan een beter milieu

Ben je van plan om een steentje bij te dragen aan een beter milieu? En ga je nu nog elke dag met de auto naar het werk? Pak een paar keer per week de fiets. Woon je te ver weg van werk? Kijk of je met een collega (of goede bekende die ook die kant op moet) kunt carpoolen. Dit scheelt behoorlijk in tankkosten.

7. Besparen op tankkosten

Als je toch de auto pakt, kun je gelijk besparen op tankkosten. Tip: tank niet direct aan de snelweg maar buitenaf, in dorpen of steden. De prijzen voor benzine, diesel en lpg zijn hier doorgaans lager. Er bestaan apps waarmee je brandstofprijzen van tankstations in de buurt kunt vergelijken, zoals Athlon Brandstofprijs en DirectLease Tankservicechecken.