Formulierenbrigade: Stuur een beleefde brief

Huishouden
formulieren
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
579 keer bekeken

Ben je het overzicht op je financiën kwijt en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan kun je terecht bij de Formulierenbrigade. Bijna iedere gemeente in Nederland heeft zo’n loket waar je gratis gebruik van kan maken.


Als lid van de formulierenbrigade in Helmond helpen Grace Newesil en Marc Herrmann vrijwillig mensen die in financiële problemen zitten. “We willen onze kennis graag inzetten om anderen te helpen.” Ze creëren samen een overzichtelijke boekhouding, benaderen schuldeisers en bekijken welke instanties hulp kunnen bieden. Zij weten dus als geen ander hoe je voorkomt dat je in een financieel moeras terecht komt. Vijf tips van deze twee experts.

Trek op tijd aan de bel

Grace Newesil: “Misschien een open deur, maar op tijd aan de bel trekken is heel belangrijk. Mensen schamen zich vaak voor hun situatie en ondernemen daardoor geen actie. Ik zie regelmatig dat een situatie uit de hand is gelopen. Dan staat er een zak met ongeopende rekeningen in de hoek. Als je meteen actie onderneemt, hoeft het zo ver niet te komen. Het beste middel, is communicatie. Ben open over je situatie en vraag om hulp.”

Schrijf een brief aan instanties

Marc Herrmann: “Mijn ervaring is, dat instanties het beste reageren op een brief. Schrijf een nette brief waarin je in alle rust je situatie uit de doeken doet. Via de telefoon kan je boodschap verkeerd geïnterpreteerd worden. Ook doet een brief officieel aan en je hebt alles zwart-op-wit staan. Je kunt hier later nog op terugvallen. Bij simpele vragen werkt telefonisch contact vaak het beste.”

Schaamte? Nergens voor nodig

Grace Newesil: “Je hoeft je nergens voor te schamen, dit kan iedereen overkomen. Ik heb mensen gezien die echt een hele goede baan hadden en ineens ontslagen werden. Zoiets heeft effect op heel veel vlakken. Je voelt je depressief, niet nuttig, wilt het niet erkennen. Maar juist als je die stap naar de voedselbank durft te zetten bijvoorbeeld, merk je dat die schaamte nergens voor nodig is.”

Zet je inkomsten en uitgaven naast elkaar

Marc Herrmann: “Veel mensen weten ongeveer wel wat er uit gaat en wat er binnen komt. Maar het is juist belangrijk om die inkomsten en uitgaven naast elkaar te zetten. Houd je elke maand over, of juist niet? En om welk bedrag gaat het? Door zo’n overzicht wordt vaak ook snel duidelijk waar je op kunt besparen.”

Hoge energierekening? Ga op onderzoek uit

Marc Herrmann: “Heb je elke maand een hoge energierekening, maar heb je geen idee waar dat vandaan komt? Ga dan eens meten wat je grote stroomverbruikers zijn. Misschien vraagt die oude koelkast wel heel veel stroom of is die vijverpomp een hoge kostenpost.”