Fooi geven op je wintersportvakantie: doe je ‘t of doe je ‘t niet?

wintersport
fooi, geld
door Peter Rademaker
448 keer bekeken

Fooi geven aan ober, kamermeisje of receptionist: de één peinst er niet over, de ander vindt het asociaal als je het niet doet. In sommige landen leven mensen van fooien, in andere landen beledig je iemand als je fooi geeft! Wat is eigenlijk normaal? Gewoonovergeld neemt je op reis.


Iedereen een mening over fooi!

Een kleine rondegang langs de redactie van Gewoonovergeld laat zien hoe verschillend iedereen denkt over het geven van fooien. Even wat quotes op een rij:

“Ik geef alleen een fooi als ik erg tevreden ben. Als ik het gevoel heb dat ik te gast ben en goeie service krijg. Anders niet.”

“Meestal doe ik het losse kleingeld wat ik gedurende een vakantie verzamel in een bakje voor het kamerpersoneel. Wel met een maximum natuurlijk.”

“Moet je een fooi geven dan? Personeel heeft toch gewoon een maandloon?”

“Ik heb een systeem: minimum is € 1,-, maximum is € 10,-. Alles daartussenin hangt af van hoe tevreden ik ben.”

’s Lands wijs. ’s Lands eer

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen fooigewoonte . Daar komt nog eens bij dat je in het ene land een kwaad gezicht kunt krijgen als je geen fooi geeft, terwijl je in het andere land een kwaad gezicht krijgt als je het juist wel doet. Dus: wat is normaal? Grofweg kun je de meest populaire vakantielanden onderverdelen in drie groepen . Hoewel het nog winter is, nemen we voor het gemak we de zomervakantielanden óók even mee.

Groep 1: veel fooi

In landen als de Verenigde Staten en Canada verdient horecapersoneel een laag vast salaris. Ze zijn dus voor een groot deel afhankelijk van fooien. Normaal is om minimaal 10% fooi bovenop de prijs op de bon te rekenen. Soms is de ‘tip’ of ‘gratuity’ al berekend, dus controleer het bonnetje. Soms staat er een rekenvoorbeeld bij voor 10%, 15% of 20% fooi. In deze landen is het dus niet normaal om géén fooi te geven.

Groep 2: weinig fooi

In Japan wordt het geven van een fooi echt als een belediging gezien. Misschien raar, maar echt waar. Er zijn ook landen waar het geven van een fooi niet negatief is, maar ook niet gebruikelijk. Voorbeelden zijn Nieuw-Zeeland, Singapore, Vietnam en Maleisië. Tot zover is het vrij duidelijk: veel of juist weinig fooi. Maar grote kans dat jouw (wintersport)vakantiebestemming er nog niet bij zit.

Groep 3: je mag het zelf bepalen

Helaas: in de grootste groep, die van Europese landen, gelden geen vaste regels voor het geven van fooien. En dat maakt het er niet eenvoudiger op. In Frankrijk, bijvoorbeeld, betekent ‘service inclusief’ op de menukaart dat je geen fooi moet achterlaten. In populaire vakantielanden als Italië, Spanje en Griekenland is de fooi vaak opgenomen in het eindbedrag, maar daar wordt juist wél een fooi verwacht.

Tip van Gewoonovergeld

Wat moet je doen om een scheef gezicht te voorkomen? Met een fooi van 10% van het eindbedrag zit je in de meeste Europese restaurants wel goed (mits je erg ontevreden bent natuurlijk). In Zwitserland zit je erg goed, want daar is 5% gebruikelijk. Laat voor kamermeisjes iedere dag dat je in het hotel verblijft zo’n € 1 a € 2 achter. Voor wat betreft taxichauffeurs kun je in heel Europa volstaan met het afronden van de ritprijs. Naar boven, vanzelfsprekend. Behalve in Engeland en Spanje, daar verwachten taxichauffeurs een fooi van 10% tot 15%.


Veel fooi, weinig fooi of helemaal niks? Gewoonovergeld vertelt je wat gebruikelijk is in de meeste (vakantie)landen. Wat is jouw advies als het gaat om het geven van een fooi? Laat je tips hier achter!