Fietsverzekering: afsluiten of niet? Hier moet je op letten bij een fietsverzekering

Fietsverzekering
fiets
door Annemijn Coenen
2444 keer bekeken

Als je een nieuwe fiets koopt, sta je voor een lastig dilemma. Verzeker je je nieuwe aankoop of niet? Blogger Annemijn ging op onderzoek uit.


Over een paar weken verhuis ik naar de grote stad. Ik kijk er al weken naar uit! Naast alle leuke dingen moet ik ook nadenken wat ik allemaal moet regelen. Bijvoorbeeld of ik mijn fiets moet verzekeren. Want ja, wonen in de stad betekent ook dat de kans dat m’n nieuwe fiets gestolen wordt óók een stuk groter wordt. Is het slim om een fietsverzekering af te sluiten of kan ik beter een stevig kettingslot aanschaffen?

Fietsverzekeringen vergelijken

Een fietsverzekering heeft mijn eerste voorkeur. Na even Googlen kom ik erachter dat fietsverzekeraars Nederland in regio’s verdelen om hun premies te bepalen. Daarbij geldt de regel: hoe groter de kans op fietsdiefstal of –schade, hoe hoger de premie.

Kort gezegd is een fietsverzekering voor mij duurder dan voor mensen die wonen in een kleine gemeente. Echter kom ik erachter dat mijn woonplaats bij de ene verzekeraar in een andere regio valt dan bij een ander. Het bedrag kan dus per verzekeraar verschillen.

Beperkt of volledig casco?

Ik kan kiezen uit twee soorten fietsverzekeringen: een verzekering die alleen uitkeert bij diefstal (beperkt casco) of een verzekering waar naast diefstal ook schade verzekerd is (volledig casco). Met schade bedoelt de verzekering alleen schade die is ontstaan door bijvoorbeeld vallen, brand of een aanrijding. Schade door slijtage telt niet mee. In veel gevallen betaal ik een eigen risico van € 25.

Doorlopend of aflopend verzekeren?

Ook kan ik kiezen uit een doorlopende of een aflopende verzekering. Een aflopende verzekering houdt in dat ik in één keer premie betaal voor een periode van bijvoorbeeld drie of vijf jaar.

Bij een doorlopende fietsverzekering betaal ik maandelijks premie. Dit kost in drie jaar iets meer dan een aflopende verzekering. Het voordeel van een doorlopende verzekering is dat je deze meestal maandelijks kan opzeggen. Mocht mijn fiets binnen een half jaar worden gestolen, dan ben ik voordeliger uit. Ik heb namelijk nog maar een paar maanden premie betaald, maar ik krijg toch de volledige schade vergoed.

Uitkering in geld of een nieuwe fiets?

Als laatste kan ik kiezen hoe ik de vergoeding wil regelen: in geld of een nieuwe fiets? Ga ik voor uitkering in natura, dan is in sommige gevallen een eventuele prijsstijging van de fiets meeverzekerd, waardoor ik altijd dezelfde fiets terugkrijg.

Hoeveel kost het nu?

Mijn stadsfiets kostte bij aankoop € 1.000. Ik ga bij een paar aanbieders na hoeveel ik moet betalen als ik mijn fiets verzeker tegen diefstal. Ik ga uit van een premie van drie jaar. En ik zet mijn oude woonplaats tegenover mijn nieuwe woonplaats.

De goedkoopste premie lijkt Klaverblad. Echter heeft deze verzekering een eigen risico van 10%. Dat betekent in mijn geval dat ik 100 euro zelf moet betalen als mijn fiets wordt gestolen. In dat geval wil ik liever voor een andere verzekeraar kiezen.

Mijn keuze

Uiteindelijk besluit ik om een doorlopende fietsverzekering af te sluiten. Per jaar worden er namelijk 107.055 fietsen gestolen, dus de kans is groot dat mijn fiets ook binnen een jaar wordt gestolen in de grote stad. Ik vind het fijn dat ik niet in één keer een hoog bedrag aan premie hoef te betalen en de verzekering maandelijks kan opzeggen. Zo zet ik straks met een gerust hart mijn fiets op slot in het stadscentrum.

En jij?

Wat zou jij doen in mijn geval? Zou jij een fietsverzekering afsluiten of juist niet? En onder welke voorwaarden? Ik lees je reactie graag onder dit artikel.


Een fietsverzekering afsluiten kan slim zijn. Vergelijk altijd meerdere aanbieders en lees de voorwaarden goed na. Dit kan enkele tientjes besparen .