Ervaringsverhaal: hoe spaart Anne? “Ik hield nooit geld over om te sparen”

Sparen
sparen
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2182 keer bekeken

Het is een prettig idee om wat spaargeld achter de hand te hebben. Voor onverwachte uitgaven of leuke dingen. Maar het lukt niet altijd om te sparen, door een laag inkomen, financiële tegenvaller of omdat je je geld te snel uitgeeft. Hoe zit dit bij Anne? Ze spreekt openhartig over haar spaargedrag.


Anne: “Tot twee jaar geleden had ik de middelen niet om te sparen. Ik was een
alleenstaande moeder, met twee dochters van inmiddels vier en vijf jaar. Ik moest de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. Laat staan dat ik geld overhield om te sparen.” In 2013 kwam Anne haar huidige man tegen. Vanaf toen ontstond er iets meer financiële ruimte.

Spaarrekening

Anne vertelt: “Mijn man heeft een baan. Hierdoor hebben we nu twee inkomens. We storten elke maand automatisch 200 euro op onze spaarrekening.” Voor de kinderen van Anne hebben ze ook een spaarrekening geopend. Anne: “De meiden krijgen ieder maandelijks 50 euro gestort. Dit is alvast voor hun studie straks.”

Sinds we een concreet spaardoel hebben, sparen we beter

Spaardoel

Anne zegt: “Sinds we een concreet spaardoel hebben, sparen we beter. Voorheen waren we sneller geneigd om meer geld uit te geven. Met het oog op onze droomreis naar Bali, maak ik eerder geld over naar de spaarrekening en pas ik op met het kopen van ‘nutteloze’ dingen.”

Extra buffer

Naast hun concrete spaardoel hebben Anne en haar man ook een ‘potje’ voor
onverwachte uitgaven. Anne: “Als morgen mijn wasmachine kapot gaat, dan kan ik gelijk een nieuwe kopen. Dat vind ik een fijne gedachte. De extra buffer staat op een aparte rekening en wordt alleen aangesproken voor onvoorziene uitgaven. Hier staat ongeveer 1000 euro op.”

Nieuwe spaarmethode

Anne: “Via een vriendin hoorde ik over een nieuwe spaarmethode. Elke dag maakt zij een klein bedrag over naar een andere rekening. De ene dag 0,53 euro en de volgende dag 0,27 euro. Door telkens van bedrag te wisselen vallen deze bedragen niet op tussen alle transacties. Door de kleine bedragen mist zij het op maandbasis niet. Ongemerkt geeft ze dus minder uit en kan ze sparen. Volgens haar werkt het.”