Elektrische auto bijladen op straat fors duurder Vergelijk de aanbieders

elektrische auto
electrische auto
door Peter Rademaker
2992 keer bekeken

Rijd je in een elektrische auto? Pas op dat je niet te vaak op straat oplaad. Per 1 juni 2014 is de prijs voor een volle accu met 60% gestegen ten opzichte van de vorige maand.


De Prius, de Outlander en zelfs de dure Tesla kom je steeds vaker tegen in het straatbeeld. Als je de elektrische of deels-elektrische auto thuis of bij je werkgever oplaadt, rijd je nog altijd heel goedkoop. Maar sinds juni is opladen aan de openbare laadpaal fors duurder geworden. Een volle accu voor bijvoorbeeld de Outlander kost ineens 4,50 euro. Aangezien je daar maar 30 kilometer mee rijdt, is op benzine rijden in veel gevallen goedkoper.

Geen subsidie meer voor openbare laadpalen

Hoe zit het? Per 1 juni 2014 zijn de subsidies voor de aanschaf en onderhoud van elektrische laadpalen afgeschaft. Het gevolg daarvan merk jij als elektrisch rijder het hardst. De stichting EVnetLaad, de grootste aanbieder van openbare laadpalen in Nederland, verhoogde de tarieven om de hoge investeringskosten terug te verdienen. Zo kunnen zij het onderhoud en de aanschaf van laadpalen blijven financieren.

Ook andere aanbieders, waaronder Essent en Allego, verhogen de prijzen. Openbaar bijladen bij het bedrijf Flow Charging of bij gemeentelijke initiatieven als Amsterdam en Utrecht elektrisch is nog steeds voordelig. Zij verhogen hun tarieven niet.

Wat kost elektrisch bijladen bij een openbare oplaadpaal?

De meeste aanbieders van elektrische laadpalen hanteren een variabel tarief. Er zijn websites waar je de actuele tarieven kunt vergelijken . Houd bij het vergelijken rekening met verschillende kostenposten. Denk aan de maandelijkse kosten van je laadpas, het starttarief, de prijs per kWh en de transactievergoeding per oplaadbeurt.


Het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal is bij veel aanbieders flink duurder geworden.


Koop jij binnenkort die elektrische auto? Denk dan ook na over welke lening daarbij past. Ga vooral hier even heen .