Elektrisch rijden: goed voor het milieu én voor je portemonnee

gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
380 keer bekeken

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. In oktober 2016 waren in Nederland al 100.000 elektrische voertuigen geregistreerd. Hiervan waren er meer dan 12.000 volledig elektrisch. En eind januari 2017 zijn er -in vergelijking met 2014- wel bijna 70.000 meer elektrische voertuigen op de weg.

Deze cijfers zijn niet zo verrassend, want aan elektrisch rijden zitten veel voordelen. Speciaal voor jou zetten we de vijf voordelen hieronder even voor je op een rij.


1. Groen: goed voor het milieu

Het is bijna overbodig om te noemen, maar natuurlijk zijn elektrische en hybride auto’s beter voor het milieu. Er is minder tot geen uitstoot en dat maakt de wereld toch een stukje schoner. Naast dat het beter is voor het milieu, levert elektrisch rijden ook nog financieel voordelen op: die lees je hieronder.

2. Minder uitstoot, minder BPM

Koop je in Nederland of importeer je een nieuwe auto naar Nederland? Dan betaal je de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen). Dit bedrag is gebaseerd op de hoeveelheid CO2-uitstoot in gram per kilometer voor personenauto’s. Omdat elektrische auto’s weinig tot geen CO2 uitstoten, betalen deze zeker tot en met 2020 minder tot zelfs geen BPM. Voor meer informatie kijk je op de site van de Belastingdienst .

3. Vrij van motorrijtuigenbelasting (MRB)

Wil je een volledig elektrische personenauto met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer? Goed nieuws! Dan ben je sinds 2016 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB). Stoot je auto tot en met 50 gram per kilometer CO2 uit zoals een range-extender (volledig elektrisch aangedreven) of een auto in plug-in hybride-uitvoering, dan geldt de helft van de MRB. En dat is zeker iets om in het achterhoofd te houden als je binnenkort een auto koopt! Nieuwsgierig? Lees meer over de motorrijtuigenbelasting .

4. Leaserijders: minder bijtelling

Als je een auto van je werkgever (‘van de zaak’) least en die ook privé gebruikt, betaal je belasting: de bijtelling. Is de CO2-uitstoot van je auto hoger dan 0 gram per kilometer? Dan is de bijtelling 22% sinds 1 januari 2017. En voor auto’s zonder CO2-uitstoot betaal je slechts een bijtelling van 4%. (Deze percentages gelden alleen als in 2017 voor het eerst een kenteken is afgegeven voor de auto: ‘op kenteken is gesteld’.)

En er zijn nog meer voordelen. Vind je een milieuvriendelijke auto die voor 2017 op kenteken is gesteld? Dat kan voordelig zijn: de bijtelling voor deze auto’s is vaak lager dan 22%. Meer details? Ga naar leasen en bijtellingen .

Overigens overwegen steeds meer mensen om privé een (elektrische) auto te leasen. Deze mensen hebben niet te maken met een fiscale bijtelling.

5. Subsidies: kijk ook regionaal & lokaal

Naast de hierboven genoemde belastingvoordelen, zijn er ook subsidies voor elektrisch vervoer. Deze subsidies zijn er zowel op regionaal en lokaal gebied. Wat dat voordeel is, verschilt per gemeente of regio. Kijk daarom op deze site welke subsidies voor elektrisch vervoer jouw gemeente en provincie aanbieden.