Shirley kocht een auto op afbetaling Shirley vertelt haar verhaal

Interview: lenen voor een auto
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
10781 keer bekeken

Shirley uit Bergen op Zoom heeft in 2011 een auto op afbetaling gekocht. Ze had destijds geen geld om een auto te kopen, maar had er toch een nodig voor haar werk. Ze moest een alternatief verzinnen. Shirley vertelt haar verhaal.


“Ik heb pech gehad met mijn tweedehands auto’s. Dit heeft me veel geld gekost. Al mijn geld zat in mijn laatste auto en toen er weer hoge kosten aankwamen, had ik er genoeg van. Het is voor mij belangrijk om een goede en betrouwbare auto te hebben, aangezien ik avond- en nachtdiensten werk”, vertelt Shirley.

Aantrekkelijke aanbieding

Shirley ging het internet op en kwam een aantrekkelijke aanbieding voor een nieuwe auto tegen. De volgende dag stapte ze naar de dealer. Daar kocht ze een Suzuki Alto van 12.000 euro. Shirley: “Ik heb een betalingsregeling getroffen voor de financiering. Ik moest 2.500 euro direct betalen, hiervoor gebruikte ik ons vakantiegeld. Vervolgens zou ik gedurende 5 jaar maandelijks 164 euro aflossen.”

Ik kon mijn oren niet geloven

Rentekosten

Shirley sprak een rente af van 3,6%. “Dit betekent dat ik in totaal zo’n 342 euro rente moest betalen. Ik vond dit te overzien. Hierdoor was ik wel zeker van goed vervoer en had ik voorlopig geen hoge kosten meer voor APK en onderhoud. De zekerheid sprak me op dat moment aan.”

Droomhuis

Twee jaar lang rijdt ze met veel plezier rond. Tot het moment dat ze haar droomhuis te koop ziet staan. Shirley: “Ik woonde op dat moment nog in een huurhuis, maar ik wilde dolgraag deze woning kopen.” Met hun gezinsinkomen kan ze de hypotheek financieren. Ze gaat naar een financieel adviseur en komt dan tot een schokkende ontdekking.

Hypotheek

“Omdat ik een lening heb afgesloten van nog geen 10.000 euro, kan ik 40.000 euro minder hypotheek krijgen. Ik zag mijn droom in duigen vallen. Ik weet dat ik in de praktijk naast mijn hypotheek best mijn afbetalingsregeling kan blijven betalen, maar ik krijg het niet voor elkaar bij de hypotheekverstrekker”, vertelt Shirley.

Lukt het... of toch niet?

Shirley vervolgt: “Het was de kans van mijn leven en ik baalde ontzettend. Ik heb toen aan mijn oma gevraagd of zij me kon helpen. Zij heeft onze betalingsregeling in één keer (boetevrij) afbetaald. Maar wel met het volledige rentebedrag van de gehele periode. Hierdoor konden we toch de woning te kopen.”

Terugbetalen

Shirley wil zo snel mogelijk haar oma terugbetalen. Ze zegt: “Wij hebben de nieuwe auto tegen een goede prijs ingeruild tegen een tweedehands auto. Met het geld dat we overhielden, hebben we mijn oma terugbetaald. Gelukkig hebben we nu een keer mazzel met deze occasion. Het heeft ons tot nu toe niet veel geld gekost.”

Je betaalt altijd meer dan dat het product waard is

Spijt

Op de vraag of zij spijt heeft van haar keuze destijds, heeft ze een kort en krachtig antwoord: “Nee, op dat moment was het de enige mogelijkheid om vervoer te hebben. Het kon niet anders."

De volgende keer weer?

Van tevoren had Shirley niet bedacht dat de lening eventuele problemen zou opleveren in de toekomst. Shirley: “Ik heb niet alle gevolgen overzien. Je kunt niet jaren vooruit denken. In een periode van vijf jaar kan er veel gebeuren.”

Tips

Shirley tipt: “Leen alleen als je zeker weet dat je het kunt terugbetalen. Zorg dat je weet hoeveel het je uiteindelijk kost. Je betaalt altijd meer dan dat het product waard is. En weet dat een lening die je nu afsluit, mogelijkheden voor later in de weg kan staan.”


Daar heeft Shirley helemaal gelijk in. En dat is ook precies waar wij voor staan. Kijk hier maar.