Een auto leasen in je privéleven Is dat iets voor mij?

auto
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
12244 keer bekeken

Tegen een vast, laag maandbedrag in een nieuwe auto rijden. Dat kun je doen als je privé een auto leaset. Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Kun je écht een nieuwe auto voor 200 euro per maand rijden zonder verdere lasten?


Wat is private lease?

Private lease of privé lease houdt in dat je tegen een vast maandbedrag, over een bepaalde periode in een nieuwe auto kunt rijden. Die periode bepaal je bij het afsluiten en is meestal 2 of 3 jaar. In het maandbedrag zijn zo’n beetje alle kosten van het autorijden opgenomen, plus een winst- en rentemarge voor de leasemaatschappij. De brandstof wordt niet opgenomen in het contract.

Private lease kun je zien als een vorm van huren. Echter doen veel aanbieders een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daar staat privé lease omschreven als een ‘aflopende kredietovereenkomst’. Hoewel private leasing op zichzelf geen lening is, ga je wel een forse financiële verplichting aan.

Voordelen van privé leasen

Het grote voordeel van privé leasen is dat je een vast bedrag per maand betaalt, waarbij je geen omkijken hebt naar onverwachte kosten. De onverwachte kosten worden namelijk door de leasemaatschappij betaalt. Als je een leaseauto rijdt, hoef je je dus geen zorgen te maken over de verzekering, de wegenbelasting, het onderhoud en eventuele reparaties. Daarmee ben je er zeker van dat de kosten voor je auto niet ineens hoog op zullen lopen. Ook is de afschrijving opgenomen in het maandbedrag. Een kostenpost die - als je een auto koopt - erg hoog is.

Een ander voordeel is dat je in een nieuwe auto rijdt, zonder dat je daarvoor een grote investering hoeft te doen. Je kunt kiezen voor een auto zonder aanbetaling of een slotbetaling en na afloop van de leaseperiode lever je de auto gewoon weer in.

En als je achteraf de auto wilt overnemen, is dat meestal geen probleem. In dat geval bepaalt de leasemaatschappij via een rekenmodel de dagwaarde.

  • Je betaalt een vast maandbedrag, alle kosten zijn inclusief.
  • Je hebt geen wisselende kosten per maand, alleen de brandstof.
  • Je betaalt vaak geen aanbetaling of slotsom.
  • Je hoeft niet eerst te sparen als je een nieuwe auto wilt rijden.

Nadelen van privé leasen

Houdt er aan de andere kant rekening mee dat je met privé lease een verbintenis aangaat voor een langere tijd. Je legt je vast om bijvoorbeeld voor 36 of 48 maanden lang gebruik te maken van de auto. Komt er een nieuw model beschikbaar dat je aanspreekt? Dan heb je niet zomaar de mogelijkheid om daar naartoe over te stappen, zonder dat daar kosten aan verbonden zullen zijn.

Het maandbedrag moet de gehele contractperiode betaald worden. Ben je daar om welke reden dan ook niet toe in staat, dan moet je een afkoopsom betalen om van het contract af te komen. De hoogte van de afkoopsom verschilt per contract. Informeer hier altijd goed naar.

Een tweede nadeel is dat je vooraf moet bepalen hoeveel kilometers je gaat rijden. Als je er teveel boven zit, dan vindt er een correctie plaats. Ook is de private lease relatief duur. Je betaalt namelijk voor alle ‘inclusief’-services. Dat is voordelig als je veel schade rijdt, maar zo niet dan kan dat nadelig zijn. Je bouwt namelijk geen bonus/malus op.

Een laatste nadeel is dat je nooit de eigenaar wordt van de auto en je deze niet zomaar kunt uitlenen. Meestal is het wel toegestaan om de auto door meerdere gezinsleden te laten besturen.

  • Je zit aan de auto vast tot je contract is afgelopen.
  • Je moet vooraf het aantal kilometers bepalen die je gaat rijden. Ga je daar overheen? Dan komen er extra kosten bij.
  • Je betaalt de leasemaatschappij extra geld om jou te kunnen voorzien van service en gemak.
  • De auto is niet van jou en daardoor kun je deze niet zomaar uitlenen.
  • Je bouwt geen schadevrije jaren op bij je autoverzekering.

Waar let je op bij het afsluiten van het leasecontract?

Lees een private leasecontract altijd heel goed door. Let daarbij goed op wat er inclusief is. Soms moet je bijvoorbeeld voor een vervangende auto bij schade of pech bijbetalen. In de kleine lettertjes staat ook vaak vermeld dat leasemaatschappijen het recht houden om de tarieven tussentijds aan te passen als er bijvoorbeeld fiscale veranderingen zijn. Dat is onvoordelig voor jou, omdat het maandbedrag flink kan oplopen.

De knalprijzen in advertenties zijn veelal vanafprijzen. Dat betekent dat deze goedkope uitvoeringen vaak kale uitvoeringen zijn met een laag jaarkilometrage. Privé leasen van een auto kan vanaf zo’n 150 euro bij diverse aanbieders, maar voor een stadsauto met enkele aangename opties, op basis van 12.000 kilometer per jaar en een contractperiode van 2 jaar betaal je ongeveer 220 tot 250 euro per maand.

Wel of niet privé leasen?

Is privé leasen interessant voor jou? Daarvoor moet je de bovenstaande plussen en minnen tegen elkaar afwegen. Er zijn rekenmodellen die zeggen dat privé leasen van een kleine auto goedkoper is dan kopen, maar die gaan er vanuit dat je een deel van het aankoopbedrag zelf financiert. Zulke rekenmodellen zijn lastig toe te passen op je eigen situatie, omdat het van veel factoren afhankelijk is. Houd je van gemak, heb je geen zin of geduld om te sparen en wil je elke 2 jaar in een nieuwe auto rijden? Dan is private lease voor jou een interessante optie. Wil je liever nergens aan vast zitten en wil je dat de auto jouw eigendom is? Dan kun je beter een auto kopen.


Een auto privé leasen kan een slimme optie zijn als je geen geduld hebt om voor een auto te sparen. Het is voordelig autorijden, maar lees voor het afsluiten van een contract eerst de kleine lettertjes.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo