Een appeltje voor de dorst Alles over de financiële buffer

Buffer
appels
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
920 keer bekeken

Sommige mensen zweren erbij, anderen zien de noodzaak er niet van in: een financiële buffer. Het verliezen van je baan, het betalen van je eigen risico, een dure apk-keuring, huishoudapparatuur die het plotseling begeeft… Veel mensen willen in dergelijke situaties graag kunnen terugvallen op een financiële reserve. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ontwikkelde een handige BufferBerekenaar waarmee je eenvoudig kunt uitrekenen of je voldoende geld achter de hand hebt!


Niemand kan in de toekomst kijken. Je weet (ongeveer) wel wat je kwijt bent aan je maandelijkse vaste lasten, maar je hebt daarnaast nog te maken met tegenvallers. Een financiële buffer geeft niet alleen rust, maar is soms gewoon onmisbaar. Je kunt de reserve gebruiken om grote uitgaven te bekostigen, maar ook aanwenden als je juist minder inkomsten hebt.

De BufferBerekenaar

Nibud heeft een handige tool ontworpen waarmee je berekent hoe groot jouw buffer zou moeten zijn: de BufferBerekenaar. Deze laat je twee dingen zien:

  • Wat is mijn minimumbuffer, oftewel het minimale bedrag dat volgens het Nibud verstandig is om achter de hand te hebben?
  • Wat is mijn referentiebuffer, oftewel het bedrag dat vergelijkbare huishoudens achter de hand te hebben?

Wat vul je in?

Om jouw minimum- en referentiebuffer uit te rekenen, vul je een aantal gegevens in die betrekking hebben op je financiële situatie. Is jouw buffer lager dan je minimumbuffer? Geen paniek. Je hebt nu een richtbedrag waar je iedere maand wat meer ‘naartoe kunt sparen’. Wil je weten hoe lang je moet sparen om de minimumbuffer (of de referentiebuffer) te bereiken? Maak dan gebruik van het Nibud-spaarplan.