Dé 7 verspillingen in elk huishouden

Verspillingen
9038 keer bekeken

Ongemerkt gooien we tientallen euro’s per maand weg. Standaard een kopje koffie bij het tankstation, een abonnement op een tijdschrift dat je niet leest of dat veel te dure abonnement op de sportschool dat je niet gebruikt. Maar gelukkig kun je door kritisch te kijken naar alledaagse verspillingen snel veel geld besparen.


Verspilling 1: je krantenabonnement
Valt er iedere dag een dik pakket papier op je deurmat, maar lees je eigenlijk maar één artikel per dag? Dan is het tijd voor actie. Via bijvoorbeeld Blendle lees je gemakkelijk losse artikelen uit vele kranten en tijdschriften. Je betaalt dan per verhaal tussen de 0,00 en 0,90 euro. En dat scheelt je - afhankelijk van het krantenabonnement natuurlijk - jaarlijks al snel zo’n 200 euro. Of zet je weekabonnement om in een weekendabonnement, dat scheelt ook geld. En waarschijnlijk heb je dan wel tijd om de krant te lezen!

Verspilling 2: je staatslot
Laten we er geen doekjes om winden: de kans dat je die miljoenen wint, is verwaarloosbaar. De kans dat je de jackpot wint bij de Staatsloterij is namelijk niet al te groot: ongeveer 0,00000016 procent.  Dus geef je elke maand 25 euro aan één of meerdere loterijen, stop dan met deze verspilling!

Verspilling 3: je verzekeringen
Verzekeringen kunnen extreme verspillingen zijn. En logisch ook, want een extra garantieverzekering voor de nieuwe ijskast, mobieltje of die fiets van 50 euro is zo afgesloten. Maar zeg nou eerlijk: heb je ze echt nodig? Wat vergoeden ze eigenlijk als je product stuk gaat? Een nieuwe of is er een hoog eigen risico? Misschien is het voordeliger om een nieuwe te kopen dan een verzekering die maar 10% vergoedt. Dus: heb je ze wel echt nodig?

Verspilling 4: je douche
Lang douchen is natuurlijk lekker, maar ook prijzig. Een gemiddelde douchebeurt van 10 minuten kost namelijk al gauw zo’n 40 cent. Door een bespaarkop te kopen, dring je dit bedrag al snel terug, maar nog beter voor je portemonnee is korter douchen. Door iedere dag vier minuten korter onder de hete kraan te staan, spek je je kas jaarlijks met zo’n 220 euro. En da’s nog lekkerder dan zo’n warme lange douche.

Verspilling 5: je creditcard
Creditcards zijn erg handig als je iets gaat betalen, maar stiekem ook erg gevaarlijk. Een creditcard kost namelijk alleen maar geld, omdat je rente moet betalen tijdens het afbetalen en dat loopt bij een creditcardschuld van € 1.000 euro al snel op tot 150 euro per jaar. Dat bedrag zomaar weg laten lekken, is - zeker als je ook een pinpas hebt - eeuwig zonde.

Verspilling 6: je sportschool
Kijk eens in de spiegel: hoe vaak heb je de loopband op de sportschool gebruikt dit jaar? Is dat minder dan twee keer per maand, zet dan je abonnement bij het grof vuil. Ga gewoon eens buiten hardlopen. Dat scheelt je niet alleen honderden euro’s per jaar, het is nog gezonder ook.

Verspilling 7: de benzinepomp
Ook aan de pomp kun je veel geld besparen. Door bijvoorbeeld bij een goedkopere onbemande pomp in de buurt van de snelweg te tanken, bespaar je op jaarbasis zo’n 90 euro. Wil je nog meer besparen op je autokosten? Rij dan zo veel mogelijk in een constante versnelling, zet tijdens het rijden de airco uit en doe de ramen dicht. Je portemonnee (en het milieu) zullen je eeuwig dankbaar zijn.