De 10 meest gehate belastingen Leuker kunnen we het niet maken... wel vervelender.

Belasting
belastingdienst
door Peter Rademaker
1539 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat sommige percentages niet meer actueel zijn.

Niemand betaalt graag belasting. Maar er zijn belastingen waar we een bijzonder grote hekel aan hebben. Gewoonovergeld.nl zet de 10 vervelendste belastingen voor je op een rijtje.


Nummer 1: De erfbelasting

Uit enquêtes van onderzoeksbureau TNS-Nipo blijkt dat de erfbelasting, ook wel bekend als successierecht, met stip op nummer één staat. Voor veel Nederlanders is het onbegrijpelijk dat de spaarcenten van een dierbare voor een deel naar de fiscus vloeien. Voor veel ouders reden om al tijdens hun leven af en toe geld te schenken aan kinderen. In dit geval komt het schenkingsrecht om de hoek kijken.

Nummer 2: Accijns op brandstof

Uit hetzelfde onderzoek eindigde de belasting op brandstof op een goede tweede plek. Grofweg 40% van een litertje benzine aan de pomp verdwijnt op dit moment in de Nederlandse kas. Tel je daar btw bij op en je komt al snel tot ongeveer de helft van wat een liter brandstof kost.

Nummer 3: Heffing op vermogen

Volgens vermogensrendementsheffing groeit het vermogen van Nederlanders met 4% per jaar. Spaarders kunnen echter alleen maar dromen van zo’n renteopbrengst. Voor beleggers is het ook al niet veel beter. Over de laatste tien jaar hebben zij deze winst niet of alleen met moeite (en geluk) kunnen halen. Van die 4% heft de fiscus 30% waarmee vermogen dus met 1,2% wordt belast.

Nummer 4: De btw-verhoging

Met het stijgen van productprijzen wordt een verhoging op btw niet gewaardeerd. Btw-verhogingen zorgen direct voor een hogere prijs en dat is niet fijn in een tijd waar de productprijzen sowieso al hoog zijn.

Nummer 5: De loonbelasting

Deze nare belasting wordt direct door je werkgever ingehouden. Veel werknemers schrikken van het ingehouden bedrag. Daarom proberen zij via hun belastingaangifte een deel terug te krijgen. Ook het progressieve belastingsysteem – hogere inkomens komen in een hogere heffingsschijf terecht – heeft felle tegenstanders. Zij willen liever een vlaktaks, waardoor iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen, hetzelfde tarief betaalt.

Nummer 6: Schenkingsrecht

Zelfs als je eigen spaargeld geeft aan een ander, dan bemoeit de Belastingdienst zich ermee. Hiervoor gelden dezelfde tarieven en problemen als bij het successierecht (nummer 1). Vooral als er geld buiten de familie wordt geschonken, kan de ontvanger een flinke aanslag verwachten.

Nummer 7: De bijtelling van een leaseauto

Met een auto van de zaak waarmee je meer dan 500 km per jaar privé rijdt komt een bijtelling voor de inkomstenbelasting om de hoek kijken. De fiscus ziet het verstrekken van de auto als een onderdeel van het loon. De bijtellingen zijn fiks en lopen op tot 25% van de cataloguswaarde. Voor auto’s met een lage CO2-uitstoot geldt een lagere bijtelling, voor een (hybride) elektrische auto is de bijtelling nul.

Nummer 8: Milieuheffingen

Een schone lucht, goed water en een leefbaar milieu is voor velen erg belangrijk. Gek genoeg zijn er maar weinig Nederlanders die daar extra voor willen betalen.

Nummer 9: De overdrachtsbelasting

Een van de oudste belastingen die wordt geheven in Nederland is de overdrachtsbelasting, ofwel de verhuisboete. Deze belasting stamt uit de tijd van de Spaanse overheersing van Nederland en is nog steeds niet geliefd. Op 15 juni 2011 is de belasting van 6% naar 2% verlaagd als stimuleringsmaatregel voor de woningmarkt.  De overdrachtsbelasting wordt betaald door de koper.

Nummer 10: De Tiende Penning

En om nog maar even in de geschiedenis te blijven staat op nummer 10 de zogenoemde Tiende Penning. Dit is misschien wel de meest gehate belasting ooit. De Tiende Penning werd in 1569 ingevoerd door de Spaanse hertog Alva, zodat de kosten van de Spaanse overheersing gedekt konden worden. De taks betrof 10% omzetbelasting op de verkoop van goederen. Dit was een harde klap voor Nederland als handelsland. De nooit ingevoerde belasting zorgde voor hevig verzet en heeft uiteindelijk gezorgd dat er openlijk oorlog werd gevoerd, inmiddels bekend als de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje.

Bron: De Telegraaf en Plazilla


Belasting die wordt geheven over erfenissen is de meest gehate belasting van Nederland.