Contactloos betalen: Tik ‘m aan Klinkt gemakkelijk, maar is het wel veilig?

Betalen
creditcards
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1219 keer bekeken

Het klinkt zo gemakkelijk: contactloos betalen met je pinpas. Sinds april 2014 is het mogelijk en langzamerhand wordt het steeds bekender. Hoe werkt het precies en welke risico’s kleven hieraan?


Wat is het?

Contactloos betalen is het gebruiken van je pinpas zonder écht contact te maken met de pinautomaat. Je houdt enkel je betaalpas kort tegen de betaalautomaat. En je hebt bij het betalen van bedragen tot en met €25 niet eens je pincode nodig!

Hoe werkt het?

Dit alles is mogelijk vanwege de NFC (Near Field Communication) antenne in je betaalpas. Zo’n zelfde chip zit ook in je OV-chipkaart. Deze NFC-antenne zorgt ervoor dat je betaalpas contact maakt zodra je hem tegen de betaalautomaat houdt. Vervolgens wordt via het Maestro-netwerk de transactie doorgevoerd naar de bank. Zodra het geld is afgeschreven geeft het betaalapparaat ‘geslaagd’ aan. Simpel toch?

Is dat wel veilig?

Ja, geloof het of niet, het is snel, gemakkelijk én veilig. Contactloos betalen wordt op dezelfde manier verwerkt als je pinbetalingen. Het maximale bedrag dat achtereenvolgens zonder pincode contactloos kan worden betaald is 50 euro. En bij bedragen boven 25 euro wordt om je pincode gevraagd. Is je betaalpas na verlies of diefstal gebruikt voor contactloze betalingen? Dan vergoeden zowel de ING als de ABN Amro het bedrag dat is afgeboekt. En extra fijn: hiervoor geldt geen eigen risico.

Ideaal voor digitale zakkenrollers?

Dat klinkt allemaal wel mooi. Maar hoe zit het met digitale zakkenrollers?
Je zou kunnen denken dat het enige wat een crimineel hoeft te hebben, een draadloos betaalkastje is en een plek waar veel mensen dicht bij elkaar lopen. Kastje dicht bij een broekzak houden en hopsa: daar heeft ‘ie zijn 25 euro te pakken.

Gelukkig valt dit allemaal wel mee. Zo is het digitaal gerolde geld makkelijk traceerbaar. Banken kunnen zien waar het geld heengaat. Als een crimineel dan toch zo ‘slim’ is een katvanger te regelen, bijvoorbeeld een winkelier die contactloze betalingen ondersteunt, zal hij alsnog snel gepakt worden. De winkelier zou namelijk snel genoeg door de banken aansprakelijk gesteld worden door de schade.

Het 'contactloos betalen' logo

Kan ik contactloos betalen? En waar?

Niet alle betaalpassen zijn geschikt. Alleen betaalpassen met het ‘contactloos betalen’ logo op de achterzijde zijn te gebruiken voor deze nieuwe wijze van betalen. De tot nu toe deelnemende banken (ING en ABN Amro) verstrekken deze passen vanzelf wanneer je huidige pas vervangen moet worden. Natuurlijk kan je met deze pas ook nog gewoon pinnen.

Alhoewel de mogelijkheden zich steeds meer uitbreiden kan je nog niet bij elk betaalautomaat gebruik maken van contactloos betalen. De plekken waar het wel kan herken je (net als op je pas) aan een ‘contactloos betalen’ logo.

Liever niet?

Voor de mensen die het tóch liever bij het ‘gewone’ pinnen houden: geen zorgen. Neem contact op met je bank en dan zal die de contactloos betalen functie van je betaalpas uitzetten.