Cijfers Prinsjesdag uitgelekt Gaan we er toch op vooruit?

prinsjesdag
biljetten
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
343 keer bekeken

Op dinsdag 15 september is het zover. Prinsjesdag 2015. Een spannende dag waarin het regeringsbeleid van volgend jaar bekend wordt gemaakt. Maar er is nu al informatie uitgelekt. Wat staat ons te wachten?


Onlangs lekte uit dat komend jaar geen enkele bevolkingsgroep erop achteruit zal gaan. Dit in tegenstelling tot eerdere voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). Dit blijkt uit berichten van RTL Nieuws, die de begrotingsstukken heeft ingezien.

Huishoudens gaan aankomend jaar gemiddeld 1,4% in koopkracht vooruit, en werkenden zelfs 2,6%. Ook gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan er volgend jaar op vooruit.

Gemiddeld gaan werkenden er 2,6% op vooruit

Positieve maatregelen

Om te zorgen voor deze koopkrachtstijgingen worden een aantal (positieve) maatregelen genomen. Zo wordt het kindgebonden budget voor ouders met een laag inkomen verhoogd. De bezuinigingen op de huur- en zorgtoeslag worden voorlopig uitgesteld.

Zorgpremie

De zorgpremie gaat dit jaar stijgen, maar deze verhoging zal minder zijn dan 7 euro per maand (in plaats van de eerder voorspelde 10 euro). Dit is de verwachting van het ministerie van Volksgezondheid. Het eigen risico blijft vrijwel gelijk, het wordt alleen aangepast aan de inflatie.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over Prinsjedag 2015 en de gevolgen voor jouw portemonnee? Houd dan onze pagina met al het nieuws over Prinsjesdag in de gaten.