Caravan kopen of huren? ‘Ouderwets’ kamperen is weer helemaal in

vakantie
caravan
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1358 keer bekeken

De zomer is aangebroken en je wilt op vakantie. Steeds meer mensen kiezen ervoor om lekker te kamperen. Wat is gunstiger: huren of kopen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij en berekenen wat het kost.


Een caravan betekent flexibiliteit en geeft een gevoel van vrijheid. Je bent relatief voordelig uit, maar je hebt toch het vakantiegevoel. Je bent er echt even lekker tussenuit.

Investering

Een caravan is een ideale investering. Je betaalt één keer de aanschafkosten en vervolgens hoef je alleen nog te denken aan kosten voor eventuele stalling en stageld. Van een goede caravan kun je jarenlang plezier hebben. En als je de caravan weer inruilt, krijg je meestal ook nog een bedrag terug. Kamperen met de caravan is dan ook vaak voordeliger dan je denkt.

Huren of kopen?

Een caravan huren is in verhouding duurder dan kopen. Maar als je koopt, dan is het natuurlijk wel een investering. Cash betalen is het voordeligst, maar wat als je het geld niet zomaar voorhanden hebt? En je toch graag een caravan wilt? Geen nood, er zijn verschillende manieren om een caravan te financieren.

Financieringsmogelijkheden

De meest bekende varianten van lenen zijn een doorlopend krediet, de overwaarde van je hypotheek inzetten, roodstaan of een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wordt meestal ingezet voor dergelijke inkopen.

Vakantiekrediet?

Op internet wordt veel gestunt met ‘vakantieleningen’. Je krijgt direct geld op je rekening gestort om bijvoorbeeld je caravan te betalen. Dat klinkt heel verleidelijk, maar de bijkomende kosten zijn hoog. En als je -per ongeluk- een keer te laat betaalt, dan krijg je een fikse boete. Pas dus goed op met deze leningen!

Berekening

We zijn benieuwd wat we moeten betalen als we een caravan kopen met een persoonlijke lening. Ook zijn we nieuwsgierig naar de kosten als we besluiten een caravan te huren. De bedragen zijn berekend op maandbasis.

Situatie 1

We kopen een tweedehands caravan van 5000 euro. Een persoonlijke lening is voor ons het meest gunstig. Wij stallen de caravan zodat we niet gebonden zijn aan één camping. Ieder jaar kunnen we ergens anders kamperen.

Kosten per jaar Kosten per maand Totale duur
Aflossing persoonlijke lening 687,12 57,26 10 jaar
Kosten stalling caravan 60    (32 weken) 5 10 jaar
Campingverblijf/stageld 600 (20 weken) 50 10 jaar

Voor 112,26 euro per maand kun je het gehele lente- en zomerseizoen op vakantie, wanneer je maar wilt. En dat voor 10 jaar lang.

Situatie 2

In dit voorbeeld huren we een caravan uit dezelfde prijsklasse als in het eerste voorbeeld. De huurperiode is drie weken, dus we kunnen voor dit geld slechts drie weken per jaar op vakantie.

Kosten per jaar Kosten per maand
Kosten huur caravan 1500 (3 weken) 125
Campingverblijf/stageld 120   (3 weken) 10

Voor 135 euro per maand kunnen we dus drie weken per jaar kamperen met een caravan.

Vergelijking

Als je een caravan koopt kun je doen wat je wilt. En de maandelijkse kosten zijn omgerekend vaak lager dan bij huren. Bij kopen op krediet betaal je meestal jarenlang af, terwijl je met een persoonlijke lening boetevrij extra kunt aflossen. Kun je een caravon niet in één keer uit eigen zak betalen? Dan kan een persoonlijke lening dus een uitkomst bieden.


Ga je voor kopen? Lenen is een uitkomst!