Brieven sturen met de digitale postzegel Handig, maar wel prijzig

Post versturen
enveloppe
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2685 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat de genoemde bedragen niet meer kloppen.

Wil je snel nog een verjaardagskaart op de post doen, maar heb je geen postzegel bij de hand? Geen probleem! Brieven en kaarten, onder 20 gram, kunnen voortaan zonder zegel worden verstuurd.


Kaarten versturen zonder postzegel? Dan moet de ontvanger toch geld betalen voor zijn post? Nee, niet als je de handige PostNL-app voor iOS en Android gebruikt. Via de app koop je een code die vervolgens op de plek van de postzegel kan worden geschreven. De digitale code vervangt in dat geval de vertrouwde plakzegel.

Hoe werkt het?

Een postzegelcode bestellen in de PostNL-app is niet moeilijk. In het hoofdmenu van de app vind je de optie ‘Postzegelcode’. Hier moet je op klikken en je mobiele telefoonnummer opgeven. PostNL stuurt een code die altijd bestaat uit 9 cijfers en letters via een smsje naar je telefoon. Ter bevestiging vul je de code weer in de app in. Daarna toets je je rekeningnummer in waarmee je PostNL machtigt om 81 eurocent af te schrijven. Voor dat geld krijg je een postzegelcode, die het ritje naar het postkantoor voorkomt.

Voor 81 eurocent heb je een digitale postzegelcode

Hoeveel kost de digitale zegel?

Post versturen met een digitale code kost je dus 81 eurocent. Dit is een stuk duurder dan een normale postzegel (€ 0,54, het tarief voor een gewone postzegel wordt per 1 augustus 2013 verhoogd naar € 0,60). Dit komt omdat PostNL extra kosten moet maken. Sorteermachines moeten bijvoorbeeld worden aangepast om de handgeschreven codes te herkennen.

Pakketjes versturen

Kan ik ook pakketjes versturen via de PostNL-app? Nee, dat kun je niet via deze app regelen. Bij post zwaarder dan 20 gram, heb je nog altijd postzegels of andersoortige frankering nodig.

Kortom…

Brieven of kaarten versturen via een digitale code is erg handig. Je hoeft niet meer te zoeken naar een postzegel, je bent niet verplicht om een heel vel te kopen en het bespaart je een ritje naar het postkantoor. Toch moet je de meerprijs overwegen. Een digitale postzegel is een stuk duurder dan een normale zegel.

Bron: PostNL


Voortaan kun je post versturen met een digitale postzegel. Deze is erg handig, maar ook prijzig.


Meer over dit onderwerp