Blog 3: Eef van Opdorp Vakantie

Blog
eef, Eef van opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1119 keer bekeken

Omdat ik financieel deskundige ben heerst er een klein misverstand. Dat ik goed met geld omga. Leuk en aardig maar op vakantie dus niet. Ik schrijf wel over vliegtickets goedkoop op de kop tikken doordat er een zaterdagnacht tussen de heen -en terugreis zit. Of je reis naar Spanje boeken via een Duitse touroperator of dankzij de crisis eindelijk open en bloot in heel Europa boodschappen inslaan bij Lidl. Maar het maakt allemaal geen snars uit want ik neem mezelf als bagage mee.


Het Orakel van Delphi bevond zich in de Oud-Griekse plaats Delphi. En was gewijd aan de god Apollon. Jaarlijks gingen duizenden mensen, op weg naar Delphi om het orakel te raadplegen en om raad te vragen bij het nemen van belangrijke en moeilijke beslissingen.

Ooit heb ik eens iets opgevangen over Het Orakel van Delphi. Van alle antwoorden die er uit het Orakel kwamen kan er in ieder geval eentje op een wc-tegel. KEN UZELF. Klinkt simpel maar ik begin nu pas te begrijpen waar dat ding het over had.

Want vanaf het moment dat ik een vakantie boek en op vakantie ben gebeurt er ‘iets’ in mij. Ik word overgenomen door een soort vakantiebrein.

Zo blijkt uit onderzoek dat wij Nederlanders door de crisis ineens massaal (70%) van tevoren een vakantiebudget vaststellen. Dat doe ik ook heel braaf maar het zet geen  zoden aan de dijk. Want vanaf het moment dat ik een vakantie boek en op vakantie ben gebeurt er ‘iets’ in mij. Ik word overgenomen door een soort vakantiebrein. Dat brein neemt hele rare beslissingen in heel weinig tijd en kost me klauwen met geld.

Voorbeeld: Mmmm lekker met z’n tweetjes vier dagen naar Rome. Afgesproken budget: 350 euro. Dat kan met het allergoedkoopste ticket, vliegen via Eindhoven, een weggooitentje en zelf Italiaanse salade maken. Maar dan gebeurt de werkelijkheid:  Ik wil niet ’s nachts vliegen, daar word ik heel chagrijnig van, dan kunnen we beter die vlucht van 240 euro p.p. nemen, Amsterdam is ook in de buurt, zes dagen geeft net wat meer vakantiegevoel, trouwens zonde om een tent weg te gooien, beter om een bungalowtje te nemen, hoezo een salade maken, dit is Italië lekker romantisch uit eten, hier kom je nooit meer. En dan de kerngedachte: het is toch vakantie? Het verschil tussen voorgenomen budget en real life is precies 1000 euro. Oftewel 1350 euro in totaal. Kun je nagaan als ik iets boek om ‘echt’ met ons gezin op zomervakantie te gaan. Daarom zitten we dit jaar via mijn vrouw fijn in Nederland op de camping in een echte tent. Ondertussen reageer ik op elke prijsvraag waarmee ik een exotische (dure) reis kan winnen. Uit statistisch onderzoek blijkt namelijk: hoe mooier de prijs hoe minder we denken er kans op te maken en hoe minder mensen eraan meedoen.