Betaaltips voor je vakantiebestemming Pinnen, cash en creditcard

Betalen
betalen in buitenland
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2681 keer bekeken

Mmmm… lekker op vakantie! Laat het geld maar rollen. Alles over pinnen, cash betalen en je creditcard in het buitenland.


Zoek vooraf altijd even uit welke betaalmogelijkheden je hebt op je vakantiebestemming. In het buitenland kan je vaak je pinpas gebruiken, maar niet overal. Neem altijd een tweede betaalmiddel mee, zoals een creditcard.

Pinnen in eurolanden

In eurolanden kost geld opnemen en betalen met je Nederlandse pinpas niets extra. Alle Nederlandse banken verstrekken een wereldpas met het Maestrologo. Als je dit logo ziet in een buitenlandse winkel, kun je er gewoon pinnen. Zo niet, kan je uitwijken naar je creditcard of contant betalen.

Pinnen met je pinpas: denk aan koersopslag

Pinnen in niet-eurolanden

Geld opnemen met je pinpas is (bijna) altijd duurder dan direct betalen vanwege de koersopslag. Geld opnemen? Dan brengen banken naast de koersopslag vaak ook nog een vast bedrag per opname in rekening. Deze ligt meestal rond de 2 euro, maar kan op populaire pinlocaties zoals het vliegveld, zo een tientje kosten.

Activeer je pinpas!

Wie op vakantie gaat naar een land buiten Europa moet van te voren zijn pinpas 'activeren'. Je kan je pinpas via internetbankieren, telefonisch of (indien mogelijk) bij een bankkantoor activeren voor gebruik buiten Europa. Dit is sinds vorig jaar zo ingesteld om skimming tegen te gaan.

Handig: altijd weten waar je kan pinnen

Altijd zien waar het dichtstbijzijnde pinautomaat is, waar ook ter wereld? Dat kan met de handige ATM locator van Mastercard . Zo hoef je nooit meer lang te zoeken.

Geld opnemen met creditcard: let op transactiekosten

Creditcard: extra kosten

Betalen met een creditcard buiten Europa kost vaak net iets meer dan regulier pinnen. Binnen Europa betalen met je creditcard is dan weer gratis. Het kost wél geld om met je creditcard geld op te nemen, óók in Europa. De transactiekosten kunnen oplopen tot wel tien euro. Neem daarom als het kan liever geld op met je normale pinpas.

Wereldwijde acceptatie

Tegelijk is een creditcard erg handig omdat ‘ie wereldwijd wordt geaccepteerd. Je kunt er alles mee doen. Zo kun je een vlucht en hotel vaak niet boeken met je pinpas, wel met je creditcard. Hetzelfde geldt als je een auto op locatie wilt huren. Daarbij ontvang je bij een creditcard vaak gratis een aanvullende reisverzekering. Check van te voren welke extra’s jouw creditcard biedt voordat je op reis gaat.

Contant betalen: voordelig maar diefstalgevoelig

Contant betalen

Contant geld op zak hebben heeft één risico: anderen kunnen er makkelijker bij. Toch is het voor het betalen zelf een aanrader, zeker buiten Europa. Hiermee betaal je geen transactiekosten en heb je minder last van een wisselende koers.

Vreemde valuta

Vreemde valuta op zak voordat je op reis gaat? Het scheelt een hoop geld als je dit van tevoren bestelt en ophaalt bij de bank, in plaats van vreemde valuta te pinnen of in te wisselen op het vliegveld. Toch is het nooit handig om heel veel geld op zak te hebben, want naast het risico op diefstal kost het ook nog geld om het weer terug te wisselen naar euro’s.

Tip: kies bij een geldautomaat en in winkels zo mogelijk voor 'withdrawal without conversion'. Want banken gebruiken voor het omrekenen naar euro's (Dynamic Currency Conversion) namelijk ongunstige wisselkoersen.