Betaaltips op vakantie De populairste bestemmingen op een rij

Betalen
vakantie
door Madelief Pormes
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1085 keer bekeken

Hoera, de koffers zijn gepakt, tijd voor vakantie. Maar waar moet je aan denken als het gaat om betalen in je vakantieland? Van tanken in Frankrijk tot pinnen in Griekenland: betaaltips voor op vakantie.


1. Frankrijk

Vive la France! Frankrijk is de meest populaire vakantiebestemming van het Hollandse volk. Pinnen? Geen probleem, wél kans op een borgsom.

Pinpas

Je kunt vrijwel overal pinnen. Handig om te weten: op zondag kun je bij sommige onbemande tankstations niet pinnen met een Maestro-kaart. Ga je tanken? Er kan een borg worden afgeschreven (tot 130 euro), het geld krijg je na maximaal 10 dagen weer terug.

Cash

Het is altijd handig om een paar keer een groot bedrag te pinnen. Zo heb je genoeg cash achter de hand, mocht je toch ergens niet kunnen pinnen. Bij de tolwegen kan je ook gewoon met cash betalen.

Creditcard

Je creditcard is niet noodzakelijk, maar wel handig. Zo sta je met je creditcard vaak veel korter in de rij voor tolwegen. Kies voor de rijstrook ‘CB’ of ‘cartes bancaires’. Je kan hier ook betalen met je Maestro-kaart.


2. Duitsland

Spendeer jij straks je middag in een heerlijke ‘Biergarten’ in de zon? Betaal je biertje net als de Duitsers: gewoon met cash!

Pinpas

Geld opnemen in de Eurozone is in principe gratis. Echter mag een land wel extra kosten rekenen als ze dat voor hun eigen inwoners ook doen. Dit is soms het geval in Duitsland. Hoe je dit ziet? Via een sticker op de geldautomaat.

Cash

Duitsers zijn erg gehecht aan cash betalen, vrijwel 80% van hun transacties wordt contant voldaan. Vanwege de liefde voor cash betalen is er weinig vernieuwing op de pinautomaten. Pinnen gaat dus een stuk langzamer dan in Nederland en is soms ook helemaal niet mogelijk met een niet-Duitse pinpas.

Creditcard

Handig is het altijd, maar deze kan ook gerust thuis gelaten worden.


3. Spanje

Lekker aan de tapas of toch liever op het strand met een glas sangria? Spanje heeft het allemaal. Wél goed letten op zakkenrollers.

Pinpas

Bijna overal in Spanje kan je pinnen, maar op afgelegen plaatsen is er niet altijd een pinautomaat in de buurt. Goed om te weten: veel banken gaan dicht om 14.00 uur (pinnen bij de automaten kan wel de hele dag).

Cash

Cash komt altijd van pas. Let op zakkenrollers, zeker in grote steden als Barcelona. Thuis nog oude peseta’s liggen? Je kunt ze in Spanje nog omwisselen voor euro’s bij een filiaal van de Spaanse Nationale Bank.

Creditcard

Voor uitgaven zoals een overnachting in een hotel op een niet-toeristische plek kan een creditcard goed van pas komen. Buiten dat kan je in principe prima zonder.


4. Italië

Heerlijk, een glas wijn onder de Italiaanse zon. Even snel wat geld achterlaten op de tafel in plaats van bij een werknemer betalen? Niet zo handig..

Pinpas

Overal in Italië is het relatief makkelijk een pinautomaat te vinden, die daar aangeduid worden met ‘bancomat’. Toch geldt net als in Spanje: in de minder toeristische delen is het soms lastiger. Zorg dat je genoeg cash op zak hebt en op tijd pint.

Cash

Even wat cash achterlaten op het terras?  Niet zo verstandig. Let op dat je in winkels en restaurants altijd een betaalbewijs of kassabon krijgt. De Guarda di Finanza, oftewel de fiscale politie, kunnen zeker in een stad als Rome erg streng zijn. Kan je niet aantonen dat je betaald hebt als je een restaurant uitloopt? Kans op een boete voor de restauranteigenaar… én voor jou.

Creditcard

Betalen met je creditcard zal in Italië geen probleem zijn, echter moet je niet vergeten je legitimatie bij de hand te houden.


5. Griekenland

Griekenland staat voor zon, zee en strand. Maar ook voor financiële crisis. Toch besloten om naar dit vakantieland te vertrekken? Neem genoeg cash mee en hou het reisadvies van de Rijksoverheid goed in de gaten.

Pinpas

Er zijn plekken waar het lastig is om te pinnen. Dit komt omdat sommige pinautomaten weinig (of helemaal niet meer) worden aangevuld door de overheid. Echter is dit niet overal het geval, check dus vooraf het reisadvies voor de plek waar je naar toe wilt. Als je een pinpas met een maestro logo hebt kan je in principe prima pinnen in winkels en restaurants, maar het kan zijn dat ze dit liever niet aannemen vanwege de huidige situatie.

Cash

Voor Griekenland geldt: cash is king. Momenteel wordt er geadviseerd om genoeg contant geld mee te nemen voor alle kosten van je verblijf tot je terugkeer.

Creditcard

Zeker nodig. Houd er wel rekening mee dat ook niet (meer) overal mogelijk is.

Check voordat je naar Griekenland gaat hier het actuele reisadvies .