Besparen op kleding door duurdere items te kopen? Bereken eens de ‘cost per wear’

winkelen
shoppen
2750 keer bekeken

In de uitverkoop kan het je zomaar gebeuren: je komt met tassen vol kledingstukken thuis. Stuk voor stuk koopjes die je echt niet kon laten hangen! Maar eenmaal in de kast beland, blijven ze vaak liggen. De waarde die je eraan toekent is namelijk vaak veel lager dan die van duurdere items waar je echt voor hebt moeten sparen of die je deed als investering voor je basisgarderobe. En het is niet geheel toevallig dat veel van de koopjes kwalitatief allerminst uitmuntend zijn. Was die goedkopere uitgave dus wel zo verstandig?


Duurdere kleding kan goedkoper zijn

Bekijk je garderobe eens door een andere bril en besteed niet alleen maar aandacht aan de aanschafwaarde van een kledingstuk. Reken ook eens uit wat het kledingstuk je heeft gekost per keer dat je het gedragen hebt. Zo doe je dat:

Designerjeans:     150 euro

Aantal keer gedragen in 3 maanden:  25 keer
Cost per wear (150/25):   6 euro

Jurkje in de uitverkoop:   70 euro

Aantal keer gedragen in 3 maanden:  10 keer
Cost per wear (70/10):    7 euro

In absolute gevallen is de designerjeans meer dan twee keer zo duur als het jurkje in de sale, maar omdat je de spijkerbroek veel vaker draagt, heb je er meer plezier van gehad en was deze investering dus veel waardevoller.

Winkelen met een missie

Vanzelfsprekend wil deze rekensom niet zeggen dat je nooit goedkopere kleding moet kopen, maar het toont wel aan dat koopjes niet altijd een goede investering zijn. Wapen jezelf tegen dit soort impulsaankopen door bijvoorbeeld met een duidelijke missie te gaan winkelen. Want zoek je niks speciaals, dan is de kans groot dat je uiteindelijk met iets thuiskomt dat je helemaal niet nodig hebt of misschien de volgende dag al niet meer leuk vindt. Kijk in de winkel ook altijd direct kritisch naar de kwaliteit. Zit het kledingstuk niet lekker, voelt het niet goed aan, zijn de details niet goed afgewerkt? Niet doen dan!