Besparen op je eigen entertainment Voordelig entertainment shoppen doe je zo!

entertainment
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
652 keer bekeken

Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Je kunt een film of een cd’tje kopen in de winkel, maar je kunt ze ook downloaden. Vaak kost dat minder geld. Wat is er mogelijk en welk prijskaartje hangt daar aan? Gewoonovergeld.nl legt uit.


Optie 1: iTunes

Op iTunes kun je legaal muziek, films, televisieprogramma’s, games, audioboeken en podcasts downloaden. Je betaalt per bestand of album. Het voordeel is dat de bestanden na het downloaden definitief van jou zijn. De kosten voor downloads liggen erg uiteen. Voor een muzieknummer betaal je tussen € 0,99 en € 1,29. Albums kosten tussen € 6,99 en € 12,99. Dit is altijd minder geld dan wanneer je het album in een winkel aanschaft.

Films kun je via iTunes zowel huren als kopen. Als je een film huurt, wordt deze meteen gedownload. Je hebt 30 dagen om te beslissen wanneer je de film wilt zien. Nadat je op ‘Speel af’ klikt, heb je nog 48 uur om de film te bekijken. Films die je hebt gekocht, kun je altijd, zo vaak als je wilt bekijken. De huurprijzen liggen tussen € 3,99 en € 4,99. De prijs om een film te kopen ligt tussen € 9,99 en € 16,99.

Optie 2: Spotify

Spotify is een online muziekdienst die gebruikers toegang geeft tot miljoenen nummers. Met Spotify kun je legaal muziek beluisteren. Je download de muziek dus niet. Het doel van de site is om je muzieksmaak te delen met anderen. Zo komen zij in aanraking met nieuwe artiesten, bands of muziek. Op Spotify heb je drie abonnementsvormen, die variëren van gratis tot een tientje per maand. Bij de gratis variant kun je maximaal 20 uur muziek per maand luisteren, waar veel reclames tussendoor komen. Voor echte muziekliefhebbers is dit niet fijn. Voor € 4,99 per maand kunnen zij via internet onbeperkt muziek luisteren zonder reclames. Voor de duurste abonnementsvorm betaal je € 9,99 per maand. In dat geval kun je onbeperkt muziek streamen via internet, op je smartphone én offline beluisteren.

Optie 3: Deezer

Vergelijkbaar met Spotify is Deezer . Ook via deze muziekdienst kun je muziek streamen, delen en luisteren. Het betaalsysteem van Deezer is bijna hetzelfde als Spotify. Ook hier heb je drie abonnementsvormen die variëren van gratis tot een tientje per maand. Het enige verschil met Spotify is het gratis abonnement. Bij Deezer krijg je bij het gratis abonnement 12 maanden lang onbeperkt toegang tot muziek (waar reclame tussendoor komt). Na een jaar kun je maximaal 2 uur per maand muziek luisteren. Slim is om later over te stappen op een betaald abonnement.

Optie 4: Grooveshark

Ook op Grooveshark kun je gratis en legaal muziek streamen en luisteren. Ook hier heb je keuze uit miljoenen nummers. In een online playlist kun je alle nummers bij elkaar zetten die je graag wilt luisteren. Het mooie is dat deze playlist automatisch opslaat. Op een later tijdstip is je lijst dus gemakkelijk terug te vinden. Het fijne aan Grooveshark is dat er geen reclames tussendoor komen en dat je maandenlang onbeperkt muziek kunt luisteren.

Een nadeel aan Grooveshark is dat je alleen gratis kunt streamen vanaf de website. Wil je via je smartphone muziek luisteren, dan moet je een app downloaden. Deze app is alleen beschikbaar voor Android en kost 9 dollar per maand. Het fijne aan deze app is dat je niet alleen liedjes kunt streamen, maar ook delen met anderen via social netwerksites zoals Facebook en Twitter, via e-mail en sms.


Kortom…

Muziek luisteren en films kijken hoeft niet duur te zijn. In plaats van entertainment te kopen in de winkel, zijn er een hoop alternatieven die geld kunnen besparen. Aan elk alternatief zitten voor- en nadelen. Je kiest het programma dat het best bij jouw wensen past.